Szombattól tovább enyhülnek a korlátozások Magyarországon

A kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek este 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára újra elérhetőek lesznek bizonyos szolgáltatások - derül ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából, melyről a Mandiner és az Origó is beszámolt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: újabb szakaszhatárhoz érkezünk.

Orbán Viktor

Szombattól a kijárási tilalom kezdete módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek este 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára újra elérhetőek lesznek bizonyos szolgáltatások.

„Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon”

Orbán Viktor közölte, hogy a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót. A 16-18 éves korosztályt is oltani kezdik május 10-e után – tette hozzá. Pfizer oltóanyagot kapnak, és azt félre fogják tenni. Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, de ezt követően csak hetek múlva.

Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon – tette hozzá a miniszterelnök.

A kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk. Most támadásban vagyunk, mert van már vakcina, éppen ezért mindenki vegye fel az oltast. Most még mindig nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat - mondta a kormányfő. Éppen ezért a szabályokat be kell tartani - tette hozzá.

Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok

- mondta Orbán Viktor. A kormányfő beszámolt arról is, hogy két oldalú megállapodásokat köthetnek az országokkal a védettségi igazolványról, és a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron.

Orbán Viktor elmondta, hogy

ha majd lesz uniós igazolvány, akkor majd használjuk, de most kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk az egyes országokkal.

A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében, amikor valaki bent lesz, akkor maszkot kell viselnie, amikor nem az asztalnál ül. Mindezek mellett a horgászok is kint lehetnek majd éjfél után - ismertette a komrányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy az oltások esetében az látszik, hogy amikor a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét, akkor ellanyhul az érdeklődés, és lelassul a roham. Most már több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást - tette hozzá. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, ami eljutott ebbe az állapotba - mondta a komrányfő. Ez nagy siker – tette hozzá.

Ezért támadja a baloldal az egyetemi átalakítást

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az normális, ha a baloldal az alkotmánybírósághoz fordult az egyetemek ügyében.A hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt. Az egyetemekben több van, mint az a teljesítmény amit leadnak -tette hozzá.

A világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, így azt vettük példának.”

Az egyetemek jelentkeztek, hogy szeretnének egy másik modellben működni - mondta a kormányfő. Én nagyon sokat várok ettől – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy korábban leállamosították a magyar egyetemeket, és emiatt nem volt olyan szerves fejlődés, mint Nyugaton. Az átalakuláskor van vita,

most közcélú alapítványok jönnek létre, és a nekik adott vagyont csak oktatásra és az egyetem fejlesztésére lehet használni

- tette hozzá. Sokkal nagyobb autonómiája lesz az egyetemeknek

A baloldal támadása mögött az áll, hogy a baloldal internacionalista, míg az egyetemek nemzeti alapon állnak.”

Most nem lehet kisebb a hiány

Orbán Viktor elmondta, hogy nemzeti alapú válságkezelés folyik napjainkban. Ennek egyik része a 25 éven aluliak adómentessége.

Gyorsabban érjük el a válság előtti szintet, mint amire sokan számítanak.

A kormányfő szerint most nem lehet teljesíteni a kisebb hiányt, mert akkor olyan dolgokról kell lemondani, amit össze kell kapcsolni a válságkezeléssel - tette hozzá. 

Jön a gazdasági újraindítási Operatív Törzs

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a támogatás soha nem elég, a sikerhez nem elég. A kormányfő szerint a most újranyitott üzletek nagyon nagy nehézséggel kűzdenek. Az országot csak együtt tudjuk újraindítani - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy hamarosan lesz egy gazdasági újraindítási Operatív Törzs. A 2022-es költségvetés is az újraindításról szól. A baloldali kormányok válságkezelése az elvételre épült - tette hozzá. 

A baloldal oltásellenes kampányt folytat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánypárti gondolkodású emberek 70 százaléka oltáspárti, míg a baloldali pártok esetében 59 százalék. A baloldal oltásellenes kampányt folytat, és ezért a baloldali szavazók körében több az oltásellenes.Én szeretnék az összes emberhez szólni, és senki ne hallgasson a baloldlai pártok oltásellenes kampányának, mert azzal nem a kormánynak, hanem maguknak ártanak. Az oltás nemzeti ügy - tette hozzá. 

Orbán Viktor: Minden tiszteletet megérdemelnek az édesanyák

Orbán Viktor elmondta, hogy a távirat az életük része volt. Éppen ezért adott fel egy táviratot anyák napja alkalmából. A nőket, családanyákat gyötörte meg legjobban a válság, és látszik, hogy milyen hatalmas munkát végeztek - tette hozzá. A digitális oktatás sem egy leányregény. A kormányfő szerint

amit a magyar asszonyok mutattak az elmúlt egy évben, azért minden tiszteletet megérdemelnek.