Teljesíthető előírásokat a hulladék újrahasznosításában!

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán szavazott az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló jelentés végkövetkeztetéséről, mely tartalmazza a hulladékgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb átfogó módosításokat. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta, hogy a javaslatok fontos lépést jelentenek a hulladékok újrahasznosítási arányának növelése és a hulladéklerakás csökkentése terén. Hozzátette azonban, hogy a döntés jogtalanul büntetné azokat a közép-kelet európai tagállamokat, amelyek az uniós előírásoknak megfelelőn elkülönített hulladékgyűjtési rendszert alakítottak ki. Ezért a magyar néppárti delegáció tartózkodott a szavazáson.

A képviselő felhívta a figyelmet a környezettudatos életre való nevelés fontosságára. A magyar néppárti delegáció a jelentés számos pontját támogatta, hiszen az egyszer használatos műanyagtermékek és a műanyagot tartalmazó eszközök például a nejlonzacskók, csomagolóanyagok, lufik, szívószálak, etetőcsészék, valamint bóják, hálók, kötelek, zsinórok és madzagok különösen súlyos problémát jelentenek a tengeri hulladékok szempontjából, és komoly kockázatot jelentenek a tengeri ökoszisztémára, a biológiai sokféleségre és az emberek és állatok egészségére nézve. A döntéshozóknak nagy felelősségük van a lakosság megfelelő tájékoztatását illetően.

„A hulladék keretirányelv előírásainak megfelelően Magyarországon 2015. január 1-jétől kötelezővé vált az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer alkalmazása a települési papír-, üveg-, műanyag-, fém- és zöldhulladék tekintetében annak érdekében, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékok nagyobb arányú és tisztaságú visszagyűjtését és az uniós jogszabályok által előírt hasznosítási arányokat elérjük. Települési papír-, műanyag- és fémhulladékok tekintetében házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert alakítottunk ki. A szelektív gyűjtéshez kapcsolódó beruházások megvalósítása jellemzően uniós társfinanszírozású projektek keretében történt, így 2015 márciusáig 62 projekt valósult meg. A most javasolt rendszer bevezetésével azonban a beszerzett eszközök nagy része feleslegessé, a beszerzett gyűjtőjárművek kapacitása kihasználatlanná válna, így a projektekhez tartozó költség-haszon elemzések tervszámai nem lennének tarthatóak. Ezért a magyar delegáció tartózkodott a végszavazáson" - hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata EP-képviselő.
 

(Fotó: 123RF)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!