„A teremtett világ oltalmazása a Jóistentől kapott küldetés”

Az állatvédelem nagyon fontos része a teremtett világ megóvásának, ami a keresztény-nemzeti oldal számára kezdetektől kiemelt kérdésként szerepel – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője, aki beszélt az őshonos fajtákról is, és leszögezte: tudatosítani kell azt a felelősséget, amely az állattartással együtt jár.

– Úgy tűnik, mintha Nyugat-Európában a baloldal állt volna a környezetvédelmi kérdések élére. Mi ennek az oka?

– A környezetvédelem a kereszténydemokrata politikai közösség számára mindig is fontos terület volt. Ne tévesszen meg senkit a baloldal és a nyugati mainstream média politizálása. Láthatjuk, hogy megpróbálják kisajátítani és eszközként használni ezt a kérdést. Földünk megóvása azon feladataink közé tartozik, amelynek világnézettől függetlenül, konszenzusos alapon kellene nyugodnia, hiszen ez gyermekeink jövőjének is a záloga.

Símicskó István

A keresztény ember számára a teremtett világ oltalmazása a Jóistentől kapott küldetés, aki örökségül hagyta ránk a Föld kincseit. II. János Pál pápa első, 1979-es enciklikájában már arra hívta fel az emberiség figyelmét, a Teremtő kívánsága az, hogy az ember közösségben éljen a természettel, pusztítója helyett őrzője legyen. Ez cselekvő, tevékeny misszió.

Jó példával kell elöl járnunk, hogy embertársainkban és a felnövekvő ifjúságban belülről fakadó motivációt alakítsunk ki világunk védelme érdekében.

Fontos, hogy mindez a mindennapjaik részévé váljon.

A választókerületemben, Újbudán a Föld napja alkalmából például több ezer virágpalántát és az ültetésükhöz szükséges virágföldet adományoztunk a Gazdagréten élők számára. Ezzel nemcsak a környezetvédelemre szerettük volna felhívni az emberek figyelmét, de azt is meg akartuk mutatni, hogy apró lépésekkel milyen sokat tehetünk a minket körülvevő környezetért és összefogással nagy dolgokat érhetünk el.

– A környezetvédelmen belül külön figyelmet kap az állatvédelem, hol tartunk ezen a területen?

– Az állatvédelem nagyon fontos része a teremtett világ megóvásának, ami a keresztény-nemzeti oldal számára kezdetektől kiemelt kérdésként szerepel. Minden országnak oltalmaznia kell saját eleven örökségét. Az Országgyűlés 2004-ben fogadta el az általam írt és benyújtott határozati javaslatot a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról, amelynek célja egyértelműen a Kárpát-medence örökségének megóvása volt.

Ezek a hazai fajták az elmúlt ezer esztendőben részévé váltak történelmünknek és nemzeti identitásunknak, elengedhetetlen tehát, hogy gyorsan változó világunkban jogszabályi szinten is felhívjuk a figyelmet páratlan értékükre, és lehetőséget nyissunk támogatásukra, gyarapításukra. Sajátos, ám alapvető része mindez az állatvédelemnek.

A Hungarikumok Gyűjteményében is szerepelnek olyan értékes állatfajták, mint a magyar szürke szarvasmarha, vagy a magyar pásztor- és vadászkutyafajták.

A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elismert kilenc magyar kutyafajtánkkal nemzetközi összehasonlításban az első tíz ország között vagyunk. És akkor még nem beszéltünk azokról a kutyáink­ról, amelyek bár régóta szolgálják hűségesen a magyar embereket, de hivatalosan még nem kerültek be az FCI által elismert fajták közé. Ilyen például a hortobágyi pásztorok által nagyon kedvelt, energikus kutya, a sinka. Ezeket az állatokat az évszázadok alatt gondos munkával tenyésztették tökéletesre, mai szemmel nézve pedig történelmi visszatekintést adnak, hogyan éltek őseink.

– Mit tehetünk a felelős állattartásért?

– Tudatosítani kell azt a felelősséget, amely az állattartással együtt jár. Ezért döntöttem korábban, lelkes kutyabarátként, egy, a magyar kutyafajtáinkat bemutató, gazdag képanyaggal rendelkező könyv megírása mellett, ez „A családhoz tartozó – Canis Lupus Familiaris” címmel az elmúlt év végén jelent meg.

Simicskó István

A kötetben nemcsak a hazai fajtákat ismertetem, hanem az ember és a kutya különleges, sok ezer éves múltra visszatekintő kapcsolatát is. Az állatvilágban a kutya az egyetlen élőlény, amely megkapta a tudománytól a „familiaris”, azaz az ember családjához tartozó jelzőt. Ez a páratlan, érzelmileg is egyedi kapcsolat mai globalizált világunkban kiemelt jelentőséggel bír.

A profitorientált hétköznapok versenye nem teremt megfelelő környezetet az érzelmi képességek, kompetenciák megerősítéséhez. Az érzelmi intelligencia fejlesztésére pedig egyre inkább kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A kutyák régóta szolgálják hűségesen az emberiséget, képességeik által a huszonegyedik század fejlett világában is társaink, gondoljunk akár csak a mentő-, vakvezető kutyákra.

– Ezek szerint a magyar kutyafajták állnak legközelebb a szívéhez?

– Magyar kutyafajtáink fennmaradása törékeny. Sajnos az elmúlt években lecsökkent a törzskönyvezett kiskutyák száma az erdélyi kopó vagy a magyar agár esetében, évi alig húsz-huszonötöt törzskönyveznek. Az erdélyi kopó kapcsán tavaly egy törvénymódosító javaslatot nyújtottam be az Országgyűlésnek, hogy marmagasságát tekintve, kivételt képezve részt vehessen nagyvad terelővadászaton, így növelve a fajta használati értékét, ezáltal a keresletét.

Azonban önmagában a jogszabályi változás nem elegendő nemzeti fajtáink megóvásához. Mindannyiunknak tenni kell azért, hogy élő nemzeti örökségünk megmaradjon és gyarapodjon, hogy gyermekeink is megismerhessék teremtett világunk felbecsülhetetlen értékeit.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!