Újabb anyagokkal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az ún. dizájnerdrogok elleni küzdelemre, mely a hatékony drogellenes politika szerves része. Fontos szembenézni azzal, hogy ezek a szerek folyamatosan változnak, ezért a tiltott szerek listája is folyamatos frissítésre szorul.

Elkerülhetetlen a kábítószer előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés, annak érdekében, hogy jelentős mértékben visszaszoruljon a kábítószerekkel való visszaélések száma, a fiatalok kevésbé legyenek kitéve a dizájnerdrogok és általában a kábítószerek veszélyének. Éppen ezért az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel.

Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást. A dizájnerdrogokra vonatkozó magyar szabályozás alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez, mivel ún. törzsképleteket tartalmaz, így rugalmasan tudja büntetni egy-egy szer drogpiacon felbukkanó különböző változatait is. Hazánkban Európa legszigorúbb büntetőtörvénykönyve van érvényben a kábítószerhez köthető bűncselekményekkel szemben, melynek bevezetését az ellenzék a parlamentben nem támogatta. A büntetőjogi szabályozás szigorúbb, és gyorsabban reagál az új összetételű dizájnerdrogok megjelenésére, ami így hatékonyabb rendőri fellépést eredményez a terjesztőkkel szemben.

Magyarország jelentős forrást szán a megelőzésre, emellett pedig bővülnek a kábítószerfüggők rehabilitálásának lehetőségei. A célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése pedig 6 milliárd forintból valósul meg. Ide tartozik az is, hogy 2018. szeptemberétől teljeskörűen bevezetésre került az iskolai szociális segítés mint szolgáltatás. Az elmúlt időszakban három ún. gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációs intézmény kezdte meg működését.

Ezzel szemben az ellenzék több politikusa rendkívül veszélyes, egyértelműen a drogliberalizációt támogató nyilatkozatokat tesz rendszeresen. Ha az ellenzéki összefogáson múlna, már holnaptól szabad utat engednének a kábítószerek terjedésének. Jól látható, csak a Fidesz-KDNP alkalmas a kábítószerbűnözés fékentartására. A Momentum ifjúsági szervezetének elnöke hivatalos Facebook-oldalán propagálta a kábítószerezést a kannabiszfogyasztás dekriminalizálásával, a Magyar Liberális Párt sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a legálisan megvásárolt kannabisz tartalmú termékekből befolyó haszon kerüljön az államhoz, az LMP-s Vágó Gábor a drogliberalizáció útját ajánlotta Magyarország és az USA számára, a Liberálisok politikusai pedig az önkormányzati kampányban Karácsonytól azt várták, hogy Budapestről kiindulva nyissa meg a büntetlen drogkereskedelem lehetőségét. A főváros és az ellenzéki vezetésű városok lennének a kísérleti terep. Ez jogilag is lehetetlen és óriási felelőtlenség.

Rétvári Bence

a KDNP alelnöke

(Kép: 123RF)