Újraszentelték a helyi KDNP által felújított maroslelei Dessewffy-keresztet

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke újraszentelte csütörtökön a Csongrád-Csanád vármegyei Maroslele katolikus temploma előtt álló Dessewffy-keresztet, amit 1912-ben emeltek Dessewffy Sándor egykori csanádi püspök emlékére. A keresztet a maroslelei KDNP újította fel, a rendezvényen részt vett Latrocai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára és Drimba Tibor polgármester, a KDNP helyi elnöke is.

Kiss-Rigó László

Az 1912-ben emelt keresztet a szeged-csanádi megyéspüspök, Kiss-Rigó László szentelte újra.

Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára az ünnepségen azt mondta, a kereszt Krisztus dicsőséges feltámadásának szimbóluma, amely egyszersmind az égiek felé irányítja tekintetünket.

Latorcai Csaba

A politikus úgy fogalmazott, szimbolikus a felújított kereszt újraszentelése, hiszen míg Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, keresztény hitükért embereket hurcolnak meg, addig Magyarországon közösen, összefogással megújítjuk e szent szimbólumokat.

Európa elvesztette hitét, és ezzel feladta békéjét és biztonságát - mondta.

Számunkra, magyarok számára a kereszt annak a kétezer éves európai és magyar kultúrának forrása, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében. Megmaradtunk, s szellemi és lelki értelemben egyaránt gazdagodunk mind a mai napig"

- hangsúlyozta a főtitkár.

Keresztfelújítás Maroslelén

Emlékeztetett, a KDNP tavaly novemberben fogalmazta meg a Fogadj örökbe egy keresztet! felhívását, amelyhez folyamatosan csatlakoznak újabb közösségek és magánszemélyek. A kezdeményezés célja, a települések közterein, utak mentén álló keresztek megmentése, felújítása, "hogy örökül hagyjuk azokat a következő nemzedéknek" - fogalmazott Latorcai Csaba, hozzátéve, ez hitvallás is egyben, kiállás meggyőződésünkért.

A maroslelei kereszt újraszentelésén

Fontos ez olyan időben, amikor háború, gazdasági nehézségek és az eltörlés kultúrájának hangzavarában egyre nehezebb hallatni hangunkat és hirdetni az élet igenlését. Minden egyes kereszt felújítása egy-egy igen az életre, tanúságtétel Krisztus, keresztény kultúránk mellett - szögezte le a politikus.

Maroslelei templom és kereszt

Latorcai Csaba kitért arra is, az elmúlt másfél évtized során a községben számos beruházás valósult meg, amelyhez hozzájárult a helyi polgárok önkéntes munkája is.

A kormány célja, hogy kistelepülésen élni ne életminőségek közötti különbséget, hanem életstílus melletti választást jelentsen.

A vidék népszerűségének és megtartó erejének növeléséhez, versenyképes, megélhetést biztosító, helyben elérhető munkahelyekre és magas életszínvonalat nyújtó szolgáltatásokra van szükség - hangsúlyozta a területfejlesztési parlamenti államtitkári posztot is betöltő kereszténydemokrata politikus.

Drimba Tibor, Latorcai Csaba, Kiss-Rigó László

Latorcai Csaba arra kért mindenkit, hogy országszerte folytatódjon a keresztek örökbefogadása, felújítása, állítsanak minél több helyen új, modern kereszteket is a településeken, az utak mentén.

Állítsunk minél több keresztet a békéért"

- mondta.

Drima Tibor és Latorcai CsabaDrimba Tibor polgármester, a KDNP maroslelei szervezetének elnöke többek között arról beszélt, milyen meghatározó szerepet játszott Dessewffy Sándor a település fejlődésében.

A keresztet a maroslelei KDNP újította fel.

KDNP, Maroslele

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!