Ukrajnai háború - Semjén Zsolt Ferenc pápa küldöttjét fogadta

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnö szerdán a Miniszterelnökség Karmelita-épületében fogadta Ferenc pápa küldöttjét, Michael Czerny bíborost. A főpap nagyra értékelte az ukrajnai menekültek támogatásában nyújtott magyar segítséget. A találkozón Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is részt vett.

Michael Czerny kedden érkezett Magyarországra Ferenc pápa küldötteként, hogy találkozzon az ukrajnai háború elől menekülőkkel és az őket segítőkkel.

Tóth Tamás a találkozóról elmondta: Semjén Zsolt tájékoztatta a bíborost, hogy a magyar állami szervek szorosan együttműködnek a menekültek ellátásában az egyházakkal, illetve az általuk működtetett karitatív szervezetekkel, így a Katolikus Karitásszal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a kárpátaljai egyházmegyékkel.

A miniszterelnök-helyettes arról biztosította a bíborost, hogy Magyarország kiállt és kiáll Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog érvényesítése mellett, és hangsúlyozta, hogy Magyarország a konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő rendezésében érdekelt.

Semjén Zsolt Ferenc pápa küldöttjet fogadta

Tóth Tamás kitért arra: a találkozón Semjén Zsolt beszélt a kárpátaljai magyarokról is, kiemelve, hogy Magyarország a jelenlegi háborús helyzetben minden, a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatával, anyanyelvi oktatásával kapcsolatos vitás kérdést félretesz, és a menekültek segítését tartja elsődleges feladatának.

Megjegyezte, a kormány minden humanitárius segítséget megad az Ukrajnából menekülőknek, hiszen Magyarország az első Ukrajnával határos biztonságos ország, de sem katonákkal, sem fegyver küldésével nem akarja előidézni a konfliktus súlyosabbá válását.

Hozzátette: a kormány döntése értelmében az ukrajnai menekültek befogadásának nincs felső létszámkorlátja.

Semjén Zsolt Ferenc pápa küldöttjet fogadta

Semjén Zsolt tájékoztatta Ferenc pápa küldöttét arról is: a kormány a szükséges jogszabálymódosításokat elvégezte, hogy a Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajnából érkező, harmadik ország állampolgárai minden lehetséges segítséget megkaphassanak. A kormány gondoskodni kíván az ellátásukról, a gyerekek oktatásáról, és biztosítani akarja, hogy jogszerűen vállalhassanak munkát Magyarországon.

Tóth Tamás tájékoztatása szerint Michael Czerny a találkozón kiemelte, azért jött Magyarországra, hogy közvetítse Ferenc pápa imáit és szolidaritását a menekültekkel. 

A bíboros azt mondta, kedden a Keleti pályaudvaron személyesen is meggyőződött arról, hogy a karitatív szervezetek és a magyar hatóságok szervezetten látják el munkájukat. 

Semjén Zsolt Ferenc pápa küldöttjet fogadta

Michael Czerny a találkozón szorgalmazta, hogy alakítsanak ki még szorosabb, hosszú távú együttműködést a magyar kormány és a Szentszék között a menekültek megsegítésére - tette hozzá Tóth Tamás.

A pápa küldötte szerda délután a barabási határhoz megy, ahol felkeresi a Katolikus Karitász segítségpontját, valamit találkozik a terület két egyházi vezetőjével, Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyés püspökkel és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspökkel.

Czerny bíboros magyarországi programjáról bővebben itt olvashat.