Üldözött keresztények védelme: Magyar modell bevezetését sürgeti a francia szervezet

A magyar modell alapján segítené az üldözött keresztényeket egy francia szervezet, amely úgy látja, ez megkönnyítené a háborúk sújtotta települések újjáépítését és a szülőföldjükről elüldözött keresztények hazatérését is.

Kép: Radio Notre Dame

Az SOS Keleti Keresztények nevű francia magánszervezet felhívást tett közzé, amelyben egy új államtitkárság létrehozását szorgalmazzák az üldözött keresztények megsegítésének érdekében. A dokumentum példaként említi Magyarországot, ahol már 2016 óta ebben az intézményes formában támogatják a közel-keleti üldözötteket.

Emlékezetes: itthon kezdetben helyettes államtitkárság foglalkozott az üldözött keresztények megsegítésével, amely tavaly óta államtitkárságként folytatja működését. A francia szervezet elnöke, Charles De Meyer, valamint igazgatója, Benjamin Blanchart szerint egy ilyen államtitkárság megkönnyíthetné a háború sújtotta települések újjáépítését és elősegítené az elmenekült keresztény lakosság gyors visszatérését is.

A közel-keleti keresztény örökségek megóvása érdekében és a keresztény iskolarendszer kiépítésére a francia egyház hivatalos segélyszervezete (Ouevre d’Orient) is elkészített egy akciótervet, amelyet Emmanuel Macron államelnökhöz is eljuttattak. Az Ouevre d’Orient megbízottja, Charles Personnaz reménykedik abban, hogy az iskolák ügye nem csupán Macron január 20-i egyiptomi látogatásakor, hanem a februárban esedékes libanoni, majd iraki tárgyalások alkalmával is szóba fog kerülni.

A katolikus intézményrendszer jelentős károkat szenvedett az elmúlt évtizedek háborúiban, ezért az Ouevre d’Orient szintén bejelentette egy támogatási alap létrehozását. Az alapba valamennyi frankofón ország befizetéseit várják, hiszen a térség katolikus iskolái a társadalmi egyenlőség, valamint a békés együttélés mellett a francia nyelv és kultúra terjesztését ugyanúgy szolgálják.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!