Vejkey Imre: Szükségesek és arányosak a javasolt új szabályok

A zeneszolgáltatási tömegrendezvények jelenleg nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát, ezért mindenképp indokolt biztonsági intézkedések bevezetése, jelen esetben ez az adatrögzítést jelentené - ismertette Vejkey Imre (KDNP), szükségesnek és arányosnak nevezve a javasolt új szabályokat az Országgyűlésben.

Vejkey Imre (KDNP) frakcióvezető-helyettes
    
Megjegyezte, hogy ezt a sportrendezvények tekintetében a sporttörvény már jelenleg is lehetővé teszi, egyes labdarúgó-mérkőzések esetében pedig kötelezővé teszi még a most javasoltnál is szigorúbb adatkezeléssel járó beléptető rendszer alkalmazását.
    
A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot - közölte.

Állandó elem a gyermekvédelmi szakellátás vizsgálata

Vejkey Imre (KDNP) azt emelte ki, hogy az alapvető jogok biztosa 2017-ben elsősorban a gyermekek, a fogyatékossággal élő személyek valamint a további különösen veszélyeztetett csoportok jogainak védelmét vizsgálta.
   
A biztos az egyik stratégiai, gyermekjogi ügyben azért indított vizsgálatot, mert fel kívánta tárni, hogyan érvényesülnek a gyermekvédelmi szakellátásba vétel során a gyermekjogok - hangsúlyozta.
    
Munkája során állandó elem a gyermekvédelmi szakellátás elemeinek állandó monitorozása - emelte ki a vezérszónok. Hozzátette, hogy 2017-ben az ombudsman négy szakellátási intézményben folytatott vizsgálatot.
    
Szinte valamennyi fogyatékossági csoport megjelent a biztos látókörében, a leginkább kiemelt figyelem az emberi méltósághoz való jog érvényesülésére irányult - ismertette véleményét a politikus.
    
A biztos és munkatársai több, időseket ellátó otthonban is vizsgálatot folytattak - mondta a képviselő.
    
Az ombudsman 2017-ben 219 jogszabálytervezetet véleményezett, két előterjesztésről hivatalból alakította ki álláspontját, míg 2018-ban 154 jogszabálytervezet véleményezésére kérték fel és 119 jelentést adott ki - sorolta a statisztikákat.
    
A nemzetiségi biztoshelyettes törekedett ara, hogy jelen legyen a közösségek mindennapi életében. A biztoshelyettesi intézmény megalakulása óta folyamatos emelkedés tapasztalható a programok számában - fogalmazott.
    
A jövő nemzedékek biztoshelyettese elvi állásfoglalást adott ki az ENSZ fenntarthatósági fejlődési céljainak hazai megvalósíthatóságáról - mondta Vejkey Imre.