Zarándoklat a békéért

Mindössze néhány fáklyával, de nagy elszánással indult el Máriapócsra az a csoport, amelynek célja az volt, hogy imádsággal kísért zarándoklatukkal felhívják a figyelmet a béke fontosságára. A KDNP mátészalkai csoportjához köthető kezdeményezéshez sokan csatlakoztak a környező településekről.

A helyi kereszténydemokrata szervezet kezdeményezésére szeptember utolsó hétvégéjén csaknem 130 ember indult el, hogy Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök lelki vezetésével gyalogosan megtegyék azt a negyven kilométeres utat, mely összeköti Mátészalkát Máriapóccsal. A zarándokokhoz már induláskor kárpátaljai fiatalok is csatlakoztak, és a menet létszáma fokozatosan növekedett az egyes megállóhelyeknél.

                                                                                                                     

A szervezők célja egyrészt az volt, hogy az ima erejére és a krisztusi béke fontosságára felhívják a figyelmet, de a résztvevők emellett lelki gazdagodást, megerősödést is bátran remélhettek. Az éjféli indulás előtt Hanusi Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket és jó házigazdaként útravalóval kínálta a gyalogosokat.

Az éjszaka sötétségéből, mindössze néhány fáklya fényével kísérve kezdődött meg a zarándoklás a nemzeti kegyhelyre.

A Krisztustól kapott béke sokkalta nagyobb, mint a béke, amit két ember vagy nagyhatalom egymás között megköthet. Krisztus békéje elkísér egy életen át, minden körülmények között, mert ez a szív békéje

– idézte a főpásztort a kezdeményezésről beszámoló nyíregyházi görögkatolikus egyházi portál. Szocska A. Ábel zarándoktársainak azt kívánta, hogy Jézussal együtt haladva erre a békére tegyenek szert.

                                                                                                                    

A zarándoklat egy szakaszán a menettel tartottak Seszták Miklós és Simon Miklós országgyűlési képviselők, valamint Kiss András a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja is.

Különleges volt az ökumenikus szemlélet is, amit út közben a résztvevők megtapasztalhattak. A három megálló alatt a helyi református, római katolikus és görögkatolikus atyák tanításai felüdítő lelki útravalóval szolgáltak, míg a helyi szervezők a testi felfrissülést készítették elő nagy gondossággal.

Végül több mint 200-an vonultak be Máriapócsra, közöttük Mátészalkáról 58, majd Nyírbátortól további 30 olyan kárpátaljai fiatal, akik azért nem térhetnek haza, mert azonnal besoroznák őket. "Az ő jelenlétük különösen megható és felemelő volt" - nyilatkozta Hanusi Péter polgármester a kdnp-hu-nak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!