Hölvényi György: a béke nem lehetséges a vallások közötti megegyezés nélkül

Új etikai rendre van szükség a világ konfliktusainak feloldásához, amelynek a világvallások a letéteményesei – jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő az általa kezdeményezett kiállítás és konferencia keddi megnyitóján Strasbourgban.
A konferencia a hat világvallás közös etikai alapjainak és párbeszédének jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet.


Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke

A parlament székházában rendezett kiállítás „többek között az erőszakmentesség, az igazságosság és a férfi-nő kapcsolat globális elveit kívánta megismertetni" – írta a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A rendezvény házigazdájaként Hölvényi hangsúlyozta: „egyfajta ébredésre, globálisan érvényes közös etikai elvek érvényre juttatására van szükség a világon minden jóakaratú ember, a politikusok és a vallási vezetők együttműködése által".

„Egy kereszténydemokrata frakciónak a jövőben is napirenden kell tartania ezen elveket az európai integrációért és általában a közjóért végzett munkája során" – mondta a képviselő, aki társelnöke az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának.

Az előadók között szerepelt Manfred Weber néppárti frakcióvezető, Mairead McGuinness, az EP alelnöke, illetve Günther Gebhardt, a globális etikával és vallásközi párbeszéddel foglalkozó tübingeni Weltethos Alapítvány részlegvezetője.

Hölvényi tájékoztatása szerint a felszólalók egyebek mellett „felhívták a figyelmet a hat világvallás közös etikai alapjainak és párbeszédének jelentőségére".

Weber azon véleményének adott hangot, miszerint az emberiség és a nemzetek együttélését új, globális kihívások teszik próbára, amelyek megoldásához nem lehet figyelmen kívül hagyni a világvallások közös etikai tanítását. „A vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport mai rendezvénye ezért különösen fontos állomás a közös alapelvek jobb európai megismertetése és érvényesítése érdekében" – tette hozzá.