Hargitai János: Minek köszönhető a 4,9 százalékos gazdasági növekedés?

Hargitai János (KDNP) azt kérdezte az Országgyűlésben, hogy minek köszönhető a tavalyi évben elért 4,9 százalékos gazdasági növekedés.

Hargitai János országgyűlési képviselő, a KDNP ügyvezető alelnöke, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke

A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány elmúlt tíz éves tevékenységének a nyomán Magyarországon ma érdemi gazdaságépítő munka folyik. Folyamatosan nőnek a bérek, a foglalkoztatottság 70 százalék feletti, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék alá csökkent - említett néhány példát.
    
Az eurózóna növekedése azonban lassul, fel kell készülni egy stagnáló környezetre - tette hozzá a képviselő, aki kíváncsi volt a magyar gazdaság növekedési kilátásaira is.
    
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a magyar gazdaságban 2013-ban történt meg a fordult, az azóta bekövetkezett gazdasági növekedésnek stabil alapjai vannak.
    
Szavai szerint ez a növekedés a kormányzati intézkedéseknek, a folyamatosan növekvő lakossági fogyasztásnak, a piacbővülésnek valamint az uniós forrásoknak köszönhető. Hozzátette, az uniós források felhasználásában Magyarország az élmezőnyben van.
    
Az államtitkár a kormányzati döntések közül kiemelte a társasági adó kulcsának és a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentését.
    
A képviselő a választ elfogadta.