Orbán Viktor: A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át

Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfő mögött Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b-j). (Budapest, 2020.04.06. Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán)

A helyzet, amiben találtuk magunkat igazságtalan. De ez nem ad felmentést.

Nem fogadhatjuk el, nem törődhetünk bele, hanem meg kell vele küzdenünk.

A miniszterelnök szerint ezért olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amik átsegítenek minket a nehéz helyzeten

A cél az, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre – hangsúlyozta.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át és 1 százalékról 2,7 százalékra emelik a költségvetési hiányt, de továbbra sem szegik meg a fegyelmezett költségvetési politikát.
A kormány öt programot indít

Orbán Viktor közölte, hogy a kormány a mai napon öt programot indít el, mindegyik program számos elemet tartalmaz.

Az első program a munkahelymegőrzés. Itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz – mondta Orbán.

A második program a munkahelyteremtés. Ebben beruházásokat támogatnak mindösszesen mintegy 450 milliárd forint értékben.

A harmadik programban olyan kiemelt, nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film és a kreatív ipar.

A negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak, mindösszesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

Az ötödik program a Család és Nyugdíjas Védelem Program nevet viseli. – Ebből talán a legfontosabb, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyek megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv bejelentésekor a kormányfő mellett állt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akinek a program koordinálása lesz a feladata. Máger Andrea tárca nélküli miniszter feladata lesz a cégek, vállalkozások újraindítása, Varga Mihály pedig, aki szintén a kormányfő mellett volt látható, a szükséges forrásokat biztosítja majd az akciótervhez.

– Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!