Soltész Miklós: Hitre és békére van szükség

Hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre – hangoztatta Babits Mihályt idézve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke vasárnap Szászváron.

SoltészSoltész Miklós a Baranya északkeleti határán fekvő nagyközség római katolikus templomának megújítása alkalmából rendezett szentmisét követően kifejtette: a kereszténység legfőbb üzenete a hit és Krisztus tanítása, ugyanakkor a vallás magába ölelte a kultúrát is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben május 26-án tartják a keresztények a Szentháromság ünnepét, amelyet a niceai zsinaton nyilvánítottak ki 325-ben, s amely azóta is „a közös keresztény közösségünk alapja”.

Úgy vélekedett:

ha ezt a hitvallást a jövőben is meg tudják őrizni az emberek, akkor képesek lesznek megőrizni közösségeiket, templomaikat is.”

Leginkább pedig – fűzte hozzá – a mai keresztény fiatalokon múlik, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hite, közössége fennmarad-e, közösség és hit nélkül ugyanis szétolvad minden.

Soltész Miklós közölte: a kormányzat a jövőben is megad minden segítséget ahhoz, hogy a szászvári templom megújításához hasonló fejlesztések történhessenek, hogy a hit, a kereszténység segítségével a közösségek erősek maradhassanak és tovább erősödhessenek.

Utalt arra: Babits Mihálynak a második világháborút megelőzően megfogalmazott véleménye – miszerint

hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre"

– a mai korban is fontos és aktuális.

Azok pedig, „akik vezéregyéniségnek kiáltják ki magukat, a család, a kereszténység és a békesség ellenében vannak” – fogalmazott.

A csaknem negyed évezrede emelt szászvári római katolikus plébániatemplom kormányzati támogatással nemrégiben befejeződött megújítása során szerkezetmegerősítési, festési és energiatakarékosságot szolgáló munkálatokat végeztek el és kicserélték a tetőzetet is.

A felújított templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg, s mutatott be ünnepi szentmisét.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!