Soltész Miklós: A magyarokat és a horvátokat összeköti a keresztény hit és a közös kultúra

Átadták a kormányzati támogatással 100 millió forintból kialakított horvát kulturális központot csütörtökön Baja belvárosában.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán elmondta: a felújított épületnek szolgálnia kell a magyarországi horvátok megmaradását kultúrájukban, nyelvükben és kereszténységükben egyaránt.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán (Baja, 2020.07.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

A magyar kormány pedig ehhez minden segítséget megad - tette hozzá. Az államtitkár szerint „Brüsszelben nem értik a kis nemzetek küzdelmét, hogy miért akarnak megmaradni magyarnak, horvátnak, szerbnek vagy németnek, és miért akarják ugyanezt a nemzetiségiek, akik pár tízezren vagy százezren élik mindennapjaikat egy-egy országban".

Zsigó RóbertZsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán. Mögötte, jobbról Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (Baja, 2020.07.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

A magyaroknak és a horvátoknak ebben a kérdésben egymást segítve össze kell fogni, annál is inkább, mivel a két nemzetet erős szálak kötik össze - fogalmazott. Soltész Miklós kifejtette: a magyarokat és a horvátokat összeköti a keresztény hit és a közös kultúra, a mostani horvátországi választási sikerek, a nemzetiségi politika és az a tizenötezer magyar, aki Horvátországban él, illetve az a sok tízezer horvát, aki Magyarországon él.

Gugán JánosGugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke beszédet mond a bácskai horvátok kulturális központjának átadásán (Baja, 2020.07.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Összeköti a két népet továbbá az a pályázat is, amely révén a kormányzat összességében négyszázmillió forinttal segíti a nemzetiségek egy- és kétmillió forint közötti beruházásait - fűzte hozzá a politikus.

Soltész MiklósA bácskai horvátok kulturális központjának átadása. Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő (j6),  Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j4), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j3) (Baja, 2020.07.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós emlékeztetett: a nemzetiségek Bács-Kiskun megyében 17 pályázaton összesen 25 millió forintos támogatásban részesültek, ezen belül a horvát közösség négy projektben összesen közel hétmillió forintot fordíthat felújításokra.

Soltész MiklósA bácskai horvátok kulturális központja (Baja, 2020.07.16. KDNP fotó: Váli Miklós)

A régióban élő horvát nemzetiség kulturális örökségének megőrzését, fejlesztését és bemutatását szolgáló központ átadóünnepségén Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: Baja és térsége soknemzetiségű vidék, ahol a magyarok és a nemzetiségek hosszú évszázadok óta élnek békességben, egymást és egymás kultúráját tisztelve, egymást erősítve és támogatva. Kiemelte: a legnagyobb ereje a térségnek éppen a sokszínűségében rejlik, amelyhez a most átadott kulturális központ is hozzájárul.

Az intézményben ugyanis alkalma lesz a bácskai horvátoknak az évszázadok óta őrzött kultúrájukat gyakorolni, megélni és átadni a jövő generációjának. Az ünnepségen Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

Még több fotó itt, itt és itt