„Tisztesség, hozzáértő tudás, szorgalmas munka”

Emlékezés a közelmúltban elhunyt Mándoki Andorra.

Mándoki Andor 1920-ban született, és okleveles kohómérnökként végzett a Miskolci Egyetem jogelődjének soproni karán 1942-ben. A fiatal mérnök meghívással kerül a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű RT. szolgálatába, majd rövidesen a Salgótarjáni Acélárugyár vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki. 1964-től a Kohó és Gépipari Minisztérium Vaskohászati Igazgatóságán dolgozott a kutatási-fejlesztési osztály, majd főosztály vezetőjeként. 

Szilárd hite és világnézete miatt az '50-es évek sok nehézséget hoztak életébe, de szakmai felkészültsége és embersége még a rosszindulatú politikai szempontokat is felülírta.

Keresztény nemzeti konzervatív szemlélete miatt csatlakozott az újjászerveződő kereszténydemokratákhoz, és a KDNP megalakulásakor, 1989. szeptember 1-jén belépett a pártba, ahol felajánlotta szakértelmét a vezetőségnek. Rövidesen a Kereszténydemokrata Néppárt gazdasági szakértője, a Közgazdasági, majd az Ipari, Kereskedelmi Bizottság elnöke lett. Egyik megalkotója és következetes hirdetője a párt gazdasági programjának, a szociális piacgazdasági téziseknek. Az ő javaslatára jött létre a Hazai Termék, Hazai Munkahely Alapítvány.

Számos szakmai tanulmány, dolgozat írója, kutatási, fejlesztési terv, programok, makrogazdasági elemzések szerzője és előadója. Élete végéig írásaival aktív résztvevője a közéletnek.

Mándoki Andor 2019. január 5-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Az életről, hazaszeretetről vallott nézetei, kitartása és lelkesedése mindannyiunk előtt követendő példaként áll. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

A 2017-ben, gránitdiplomája átvételekor készült interjú itt nézhető meg:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!