„Magyarságunk közös kincsünk, ami összeköt bennünket"

Magyarságunk, történelmi tudatunk erősítése folytán válhatunk az Európai Unió és a nemzetközi közösség méltó, egyenrangú tagjává – mondta Hoffmann Rózsa szombaton, Budapesten. A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület által szervezett közismereti vetélkedők országos döntőit megnyitó beszédében a köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: a százakat, ezreket megmozgató verseny rendkívül fontos a köznevelésügy egészében.

Az egyik verseny, a Magyarország az én hazám elnevezésű komplex honismereti vetélkedő kapcsán azt mondta: „magyarságunk (...) olyan érték, amely közös kincsünk, s ez az ami összeköt bennünket". A magyar nyelv, a történelem és a haza. Hozzátette, hisz abban, hogy a verseny győzteseiben erősödik az a hazafiasság, amely – mint fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára – „az utóbbi időben egy kicsit megkopott".

Hoffmann Rózsa a ruháján is látható kokárda viselésével kapcsolatban kifejtette: „magyarságunk nem mások ellen, hanem az egész világ gazdagítására, saját magunk identitásának erősítésére szolgál".

Az Örökségünk ’48 – történelem és állampolgári vetélkedő kapcsán elmondta: a reformkor kezdete előtt a Kárpát-medencében hozzávetőleg mindössze másfél millió ember beszélt magyarul, mostanra ez a szám 13-15 millióra változott. Ez „egy kitörölhetetlen egység Európában és a nagyvilágban" – jegyezte meg.

Az Európa – komplex állampolgári ismeretek versennyel kapcsolatban Hoffmann Rózsa arról beszélt, hogy magyarságunk, történelmi tudatunk erősítése folytán válhatunk az Európai Unió és a nemzetközi közösség méltó, egyenrangú tagjává. Erről szól a mai reformkorunk. „Némi túlzással azt mondhatnám, hogy ma is egy reformkort élünk, amikor az egész ország megújításán dolgozunk" – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Szólt arról is, hogy az új köznevelési rendszerben nagy hangsúlyt fektetnek azokra az értékekre, amelyek az előbb említett versenyekben is megjelennek: nevezetesen a tudatosságra, az állampolgári nevelésére és a történelem ismeretére.

A versenyeknek helyet adó Honvéd Kulturális Központban Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője elmondta: a versenyek szorosan kapcsolódnak a honvédelmi neveléshez is. A legeredményesebb csapat tagjai különdíjként meghívást kapnak a május 17-ei Ludovika-fesztiválra – jelentette be.

Kissné Németh Éva, a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület alelnöke elmondta: a nap folyamán csaknem háromszáz diák 93 csapatban méri össze tudását.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!