Több ezren kísérték utolsó útjára Horn Gyula volt miniszterelnököt

Örök nyugalomra helyezték Horn Gyula volt miniszterelnököt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Koporsójánál lerótta kegyeletét Orbán Viktor miniszterelnök, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfő, valamint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A búcsúztatáson több ezren vettek részt. Martin Schulz, az EP szocialista elnöke úgy fogalmazott: egy nagy embertől búcsúzunk, Európa és Magyarország nagy fiától. Hozzátette: Horn Gyula nélkül Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna.

Horn Gyula élete maga volt a 20. századi történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált – mondta Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke a néhai miniszterelnök búcsúztatásán hétfőn a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Horn-kormány egykori minisztere úgy fogalmazott: Horn Gyula miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, de jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, igazi államférfi – mondta Katona. Horn Gyula volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette – jelentette ki a korábbi szocialista házelnök.

A Horn-kormány egykori minisztere szerint ugyan csak néhány napja veszítettük el Horn Gyulát, de régóta hiányzik már a magyar és az európai közéletből. A volt házelnök ismertette a kormányfő életútját: sok nehézségen esett át, mégis az ország, sőt Európa sorsának alakítója lett. „Neki a kommunisták adták meg a felemelkedés lehetőségét, Horn Gyulának a fényes szelek nemzedéke maga volt az élet, és meg kellett tanulnia, hogy a szocializmus sem védte meg az igazságtalanságtól és a szegénységtől” – fogalmazott Katona. Hozzátette: ’56 forgatagában nem volt egyedül azok között, akik akkor és ott rossz döntést hoztak. Horn ezután a nehezebb utat választotta Katona szerint, amikor a kompország hajóját a nyugati partoknál akarta kikötni, a határnyitással az egész világ számára új lehetőséget teremtett, és mindenkit meghökkentett, amikor a NATO- és az EU-csatlakozás mellett kardoskodott ez a „nagy európai reformer, ez a mellébeszélést utáló, a diplomáciában ritkán tapasztalt őszinteséggel fellépő kis ember”. 1990-ben bebizonyította, hogy szükség van igazi baloldali pártra, ám nem volt filozófus, nem töprengett modern baloldaliságról, mégis meg tudta hozni a plebejusságával szemben álló megszorító intézkedéseket – tette hozzá.

Martin Schulz, az EP szocialista elnöke úgy fogalmazott: egy nagy embertől búcsúzunk, Európa és Magyarország nagy fiától. Hozzátette: Horn Gyula nélkül Németország újraegyesítése elképzelhetetlen lett volna.

Nem csak emlékezetben, a szívekben is él majd, ha van üzenet, amit ránk bízott, akkor az az, hogy a magyarok az európaiakhoz tartoznak – ezt pedig már Hans-Dietrich Genscher emelte ki. Amikor az NDK-ból ezrek kerestek menedéket Magyarországon, Horn Gyula útra kelt, hogy meggyőzze a hatalom képviselőit, hogy emberségesen oldjanak meg egy politikai problémát. Ez látszólag hiábavaló volt, de az emberek emlékeztek erre a gesztusra. „Honfitársaink az egész magyar néptől kaptak támogatást, és ezt soha sem fogjuk elfelejteni sem a magyar népnek, sem ennek a nagy európainak. Személyesen is fontos volt, hogy elbúcsúzzam Horn Gyulától, hiszen akkor én is azon fáradoztam, hogy megnyissam az utat a keletnémetek számára. Ezzel itt Budapesten mérték az első, súlyos csapást a berlini falra” – tette hozzá.

A gyászszertartás kicsivel 11 óra után ért véget. A Szózat és az Il Silencio alatt a közönség tagjainak jelentős része magasba emelt egy szál vörös szegfűt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!