Közép-európai külügyi vezetőkkel tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután az Országházban fogadta a visegrádi csoport (V4) magyar elnöksége első külügyminiszteri találkozójának résztvevőit – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

kdnp.hu – MTI, kormany.hu

Belső lapos

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta a visegrádi csoport (V4) magyar elnöksége első külügyminiszteri találkozójának résztvevőit (Fotó: Baska Barbara/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A V4-es külügyi vezetők Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával kiegészülve tárgyaltak Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására.

A miniszterelnöknél folytatott megbeszélés fő témája az EU nyugat-balkáni bővítése volt, amelyet a résztvevők első számú prioritásnak neveztek. A Nyugat-Balkán integrációs folyamatának felgyorsításával súlyos biztonsági kihívásokat lehetne megelőzni, de ehhez meg kell változtatni azt az időhúzó politikát, amely jelenleg Brüsszel, illetve egyes tagországok részéről tapasztalható – szögezték le a találkozón. Nagy hangsúlyt kapott a megbeszélésen a nyugat-balkáni migránsútvonal újranyílásának megakadályozása is – mondta a sajtófőnök.