Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen [+videó és galéria]

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén a Várkert Bazárban. A kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is. Reményét fejezte ki, hogy az egymilliomodik magyar „visszahonosított" állampolgár éppen december 5-én tehet majd esküt.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 9-én. Az eseményen 93 magyar szervezet vezetője vesz részt. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A minszterelnök beszédében megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar „visszahonosított" állampolgár éppen december 5-én – a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján – tehet majd esküt.


Magyarország a saját lábára állt

Magyarország a saját lábára állt, rendbe tette pénzügyeit, gazdaságát, nem szorul más pénzére – mondta Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén.Az eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy ma már mintegy 4,4 millió magyar dolgozik, és mindegyikük fizet adót is.

Beszélt a határvédelemről is, amelyről azt mondta: amikor Magyarország védi a határait és ragaszkodik szuverenitásához, akkor Európát és a nyugati kultúrát is védi.

Összegzése szerint a gazdasági változások hatása nemcsak a statisztikákban, hanem a mindennapi élet világában is megjelent.

Donald Trump amerikai elnök „America first" jelszavára utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Trump elnök politikáját követik abban a tekintetben, hogy „Hungary first".


A Magyarországgal szembeni támadás a tisztelet jele

Az elismerés és a tisztelet jelének tartja a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadásokat Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén, Budapesten úgy fogalmazott: csak azokat támadják, akik valami olyasmit képviselnek, ami észrevehető és amihez érdemes viszonyulni.


Orbán Viktor miniszterelnök (j2) beszédet mond a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 9-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b2), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) és Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos (b). (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az új ukrán oktatási törvényre kitérve Orbán Viktor azt mondta, „szomorú történetről" van szó. A már elért kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni – tette hozzá.


Létkérdés a családbarát politika

A miniszterelnök szerint Magyarországon családbarát, a családokat támogató politikát folytatnak, ami nemzeti létkérdés is.

Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén csütörtökön Budapesten kiemelte: a magyar társadalom családközpontú, s mégis hosszú ideje a demográfiai katasztrófa felé tartott. A népességfogyás katasztrofális helyzetéből, bár vannak biztató jelek, még nem húzta ki magát a magyar társadalom – állapította meg a miniszterelnök.


Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2017. november 9-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Rámutatott: a magyar kormány nem fogadja el azt az álláspontot, amely bevándorlókkal oldaná meg ezt a helyzetet.

Azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra saját erőből a termékenységi ráta a népességfenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen - közölte Orbán Viktor.

Tekintse meg a Magyar Diaszpóra Tanács ülésen készült fotógalériánkat!

A Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülése