Magyarország támogatja Grúzia integrációját

Grúziában minden politikai munkát elvégeztünk, hogy a magyar vállalatok sikeresek lehessenek a grúziai piacon, Magyarország és Grúzia között között már nincsenek nyitott politikai kérdések – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter grúz vezetőkkel pénteken Tbilisziben folytatott tárgyalásai után az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

kdnp.hu – MTI

Belső lapos

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Tbilisziben 2017. március 17-én. (Fotó: KKM/Szabó Árpád – MTI)

A miniszter találkozott hivatali partnerével, Miheil Janelidzével, valamint fogadta őt Giorgi Kvirikasvili kormányfő, Irakli Kobakhidze parlamenti elnök, Giorgi Margvelasvili államfő. Szijjártó Péter megállapodást írt alá Natia Loladzével, a Grúziai Vöröskereszt elnökével. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország erőteljesen támogatja Grúzia meghívását a NATO-ba, integrálódásának felgyorsítását az Európai Unióba, mivel Európa biztonsága szempontjából igen fontos, hogy Grúzia tágabb szomszédságában – amelyben vannak befagyott konfliktusok – béke legyen. Magyarország határozottan támogatja azt is, hogy március végén kapják a grúz állampolgárok az Európai Uniótól a vízummentességet. Hozzátette, hogy Magyarország fenntartja jelenlétét az EU grúziai megfigyelő missziójában 11 fővel, hat rendőrrel és öt katonai kiküldöttel.

A magyar-grúz gazdasági együttműködésben a legfontosabb szerepet a vízgazdálkodás fogja játszani, főként grúz városok vízrendszereinek működtetésében – folytatta. Második területként kiemelte, hogy élénk a grúz kereslet a magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági, elsősorban a hűtőházi technológiák iránt. Harmadik tényezőként megemlítette, hogy Grúziában a következő években 4 milliárd eurót fordítanak infrastrukturális fejlesztésekre, zömmel az energetikára, a közlekedésre és a sportra. A magyar vállalatok bekapcsolódásának lehetőségét azzal segíti elő a magyar kormány, hogy 85 millió eurós hitelkeretet nyitott az Eximbanknál. Ennek célja az, hogy magyar cégek versenyképes ajánlatokkal jelenhessenek meg a grúziai piacon – mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy a magyar vállalati jelenlét már most is jelentősnek minősíthető, a gyógyszerexport például meghaladta az évi 25 millió dollárt.

Kitért arra, hogy a két ország ösztöndíj-megállapodást kötött, amelynek keretében a magyar kormány 50 ösztöndíjat biztosít grúziai hallgatók számára, és az érdeklődést jól mutatja, hogy már 139-en jelentkeztek.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy pénteken aláírták azt a szerződést, amely szerint Magyarország 10 millió forinttal támogatja a Grúziai Vöröskeresztet árvízkárok és következményeik enyhítésében. A szervezet egészségügyi és élelmiszer-segélycsomagokra, lelkisegélyközpont működtetésére használhatja fel a pénzt – mondta a magyar külügy- és külgazdasági miniszter.