Nemzeti érdek kontra ellenzék

Rétvári Bence a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőjeként szólalt fel a napokban napirend előtt az Országgyűlésben. Zajjal, füttyel, bekiabálásokkal kísért beszédében kiemelten hangsúlyozta: a Jobbik szépen belesimul abba a tengelybe, amelyet korábban még Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc fémjelzett, ám most már Vona Gábor is ott ül ebben a társaságban.

 kdnp.hu - Bartha Szabó József

RÉTVÁRI BENCE (KDNP): -  Tisztelt Ház! Tisztelt, még mindig zúgolódó MSZP-s Hölgyek és Urak! Látom, a saját időszakukkal való szembesítés minden esetben nagyon fájdalmas sebeket tép fel, - a probléma az, hogy a választókban is, amikor visszagondolnak arra az időszakra. Amikor a Jobbik  jelképként különböző plénumok  előtt meghirdette a hídprogramját,  akkor még  nem gondoltuk volna, hogy ezt a híd szerepet a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és az MSZP között kívánja betölteni. Szépen belesimul abba a tengelybe, amelyet korábban még Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc fémjelzett, ám most már Vona Gábor is ott ül ebben a díszes társaságban. Itt a parlamentben, érdekes módon a Jobbik frakciója köti össze még az ülésrendben is a szocialistákat és a DK-t, és most már láthatjuk a parlamenten kívül is.

- Ha csak azt nézzük, hogy a Jobbik frakciója hányszor támogatja a kormánypártok javaslatát, és hányszor szavaz együtt a szocialistákkal, azt láthatjuk, hogy ötször annyiszor szavaznak együtt a szocialistákkal, mint a kormánypárttal. Ennek bizony nagyon sok jele megnyilvánult már a közbeszédben is, hiszen 2016 májusában már Gyurcsány Ferenc is arról szónokolt, hogy egy bal-jobb nagy összefogás átérhet a Fidesz-KDNP fölött, - úgy fogalmazott valahogy, hogy a kétharmad lebontása érdekében, ha nem is lelkesen, de a Jobbikkal való együttműködést sem kizárva kívánnának törvényeket elfogadni. Ennek a főpróbáját láthattuk akkor, amikor Gyurcsány Ferenc külön bejött arra, hogy az ellenzékkel,  a Jobbikkal és az MSZP-vel közösen szavazzák le az október 2-i népszavazás után a. Pedig MSZP korábban azt ígérte, frakcióülésén is megerősítve, hogy támogatja  a Fidesz-KDNP Alaptörvényt módosító javaslatát. A Jobbik is színlelten azt mondta, hogy az emberek menjenek el, és szavazzanak a kötelező betelepítési kvóta ellen,  majd mindkét párt a saját korábbi szavát megtagadva, arra buzdított, hegy nem szavazzák meg ezt a Fidesz-KDNP javaslatot.  Megtörtént.

- Persze már korábban is voltak ennek az együttműködésnek a konkrét előzményei. Ne felejtsük, hogy Toroczkai Lászlónak még a DK-sok is kampányoltak a saját településén, és hát bizony alelnök is lett utána a Jobbikban. Természetesen mások is buzgólkodnak, vannak javaslataik. Karácsony Gergely például már évek óta technikai koalícióról beszélget, és hát azt is látjuk, hogy az ATV-ben is egymásnak adják a szocialista, DK-s és Jobbikos politikusok a kilincset.  A médiában, a közbeszédben és a parlamenti szavazásokban is jól működik ez, október 2-a előtt is ez történt az országban, és október 2-a után a szavazásokban is ez nyilvánult meg.

- Miért teszik ezt az ellenzéki pártok? Azért teszik, mert amikor aközött kell mérlegelni, hogy mi a fontos nekik,  a rövid távú, kis „p”-s politikai érdek, vagy pedig a nagybetűs nemzeti érdek, akkor úgy látszik, most már mindenkinél a kis „p”-s politikai érdek az, amelyik fontos. Úgy gondolták, gondolják, hogy a kormánypártoknak ezzel valamiféle problémát, nehézséget okozhatnak, és ami szerintük kormánynak rossz, az nekik jó.  Ez egy nagyon egyszerű logika, a politikatörténelemben évszázadok óta hasonló elméletekkel lehet találkozni, csak hát van olyan, hogy a nemzeti érdek, túlmutat ezeken a rövid távú elképzeléseken. Amikor valaki nemcsak arról gondolkozik, hogy tud a pillanatnyi politikai riválisa számára problémát okozni, hanem mer és tud nemzetben,  nemzeti érdekben gondolkozni. De lehet, hogy ez majd akkor érik össze, amikor majd Vona Gábor ad elő szónoklatot Balatonszárszón egy bizonyos sátorban.

- Az mindenesetre kiderült: a Jobbik frakciójának a tagjai átmentek a lojalitáspróbán.  Átmentek azon a próbán, ami elé Vona Gábor állította őket, hogy a saját szavazóikra vagy pedig a pártelnökükre hallgassanak. Egyértelmű volt a döntés, nagy volt a fegyelem, mindenki a pártelnökre hallgatott, és nem vették figyelembe azt az 1 millió embert, akik szerintük a Jobbik-szavazók közül is a népszavazáson a betelepítési kvóta ellen voksoltak.

- Tisztelt Jobbikos képviselők! Bármennyire is fáj, ez az igazság! Köszönöm, hogy meghallgattak!