Nem a tisztességes kereskedőket kívánják visszaszorítani [+videó]

Szorosabb hatósági együttműködéssel szoríthatók vissza a szabálytalan árubemutatók – mondta Kara Ákos, államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy nem a tisztességes kereskedőket kívánják visszaszorítani, de további intézkedésekre lesz szükség többek között az online kereskedelem, a kuruzslás vagy a távgyógyítást ígérő televíziós műsorok ellen. 


Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke és frakcióvezetője (Fotó: Hossala Tamás)

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke és frakcióvezetője kiemelte, hogy a termékbemutatók különösen az időseket veszélyeztetik. Hangsúlyozta, hogy nem a tisztességes kereskedőket kívánják visszaszorítani, de további intézkedésekre lesz szükség többek között az online kereskedelem, a kuruzslás vagy a távgyógyítást ígérő televíziós műsorok ellen.
 


 

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára ismertette, hogy a 2015 decemberében elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a visszaélések száma másfél év alatt az ötödére esett vissza. 2015-ben havonta átlagosan 43 panasz érkezett, tavaly 26, idén pedig augusztussal bezárólag pedig már csupán 13. Felidézte, hogy megtiltották az árubemutatókon a hitelközvetítést a fogyasztók eladósodásának megakadályozása érdekében, valamint megtiltották az ingyenes juttatás reklámját, amellyel a kereskedők jelentéktelen dolgot kínáltak ingyenesen olyan vásárlásért, amely a vevőket megkárosította. Szigorodtak az ügyfélszolgálati szabályok is, így az eladónak a vásárlást követően is elérhetőnek kell maradnia.Kara Ákos elmondta azt is, hogy idén 19 vizsgálatból 14 tárt föl valamilyen szabálytalanságot, a tavasszal meghirdetett második fogyasztóvédelmi akcióterv keretében pedig fokozták az együttműködést a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint a rendőrséggel.
 


Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke és frakcióvezetője (b1), Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára (b2), Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes (b3) (Fotó: Hossala Tamás)

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség megkapta az ellenőrzések eredményeit, kapcsolattartókat jelöltek ki az információcsere érdekében, az együttműködést pedig a jövőben is folytatni kívánják. Az idősek védelme érdekében országszerte megelőző és felvilágosító programokat indítanak, emellett együttműködnek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a polgárőrséggel. A feltárt esetek közül kiemelte, hogy Veszprém megyében néhány tízezer forintos termékeket több százezer forintért kínáltak eladásra, a rendőrség eddig 77 sértettről tud. Az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az árubemutatókkal kapcsolatos bűncselekményekre – tette hozzá.