„Európában terjed a tudatlanság a keresztény hitet illetően"

Európa nagy részén terjed a tudatlanság a keresztény hitet illetően, a média gyakran félretájékoztatja a közvéleményt e hit tartalmáról és az egyházi valóságról – ez volt az egyik fő gondolat, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondott el a Vatikánban zajló püspöki szinóduson.
Az „új evangelizáció" témájával foglalkozó XIII. rendes püspöki szinódus keretében a felszólalók beszámoltak az egyes földrészeken kialakult helyzetről.

A Vatikáni Rádió honlapján kedden közzétett beszédében a magyar bíboros – aki egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke – aggasztó jelnek nevezte, hogy az európai kontinensen nem sokat tudnak a keresztény hitről és az egyházról, a média is gyakran félretájékoztatja a közvéleményt.

A keresztény emlékezet elvesztése együtt jár olyan antropológiai változásokkal, amelyek az audiovizuális kultúra következményei, és amelyek gyengítik a logikus gondolkodást, a világos fogalmakat – vélte az előadó, aki szerint ez a folyamat nagy kockázatokkal jár a polgári társadalom számára is.

Megállapította ugyanakkor, hogy az utóbbi években több országban veszített erejéből a jogállamiság. Főleg a pénzügyi válság késztette arra a politikusokat, hogy drasztikus intézkedéseket hozzanak – mondta. Hamisnak nevezte azt a véleményt, amely szerint a társadalmat tömegkommunikációs eszközökkel is lehet kormányozni, teljes egészében lemondva a jogról és az erkölcsiségről.

Erdő Péter szerint Európában az emberek éppen a népesség csökkenése, a lakosság elöregedése, a gazdasági válság, a kulturális és vallási identitás meggyengülése miatt „éhezik és szomjúhozzák a reményt".

A bíboros utalt a nemzeti és etnikai feszültségekre, a Balkán megoldatlan kérdéseire, a boszniai katolikusok bizonytalan helyzetére, a bevándorlással kapcsolatos konfliktusokra Nyugat-Európában.

A szinóduson felszólalók közül többen panaszkodtak a keresztény hit elerőtlenedésére és a „világi szemlélet agresszivitására". John Dew, Wellington (Új-Zéland) érseke például így vélekedett: ez az agresszív világi szemlélet fékezi a társadalomban azt a képességet, hogy olyan bioetikai és szociális kérdéseket vitassanak meg nyíltan, mint amilyen az eutanázia, az abortusz vagy házasság.

Donald Wuerl washingtoni bíboros érsek a Szentszék sajtótermében kedden újságíróknak elmondta, hogy a szinódus egyik legfőbb, megvitatásra váró témája a katolikus identitás visszaszerzése, amely a fiatalokra és a vallásuktól eltávolodott hívekre egyaránt vonatkozik. Ugyanezen a tájékoztatón Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa elnöke arról beszélt, hogy az egyháznak  meg kell találnia az Evangélium hirdetésének megfelelő módszerét, amely által megvalósulhat a párbeszéd a mai kor emberével.

A szinóduson kedden a főpásztorok felhívást intéztek a nemzetközi közösséghez Szíria békéje érdekében.

A püspökök az elvándorlók helyzetére és befogadására is felhívták a figyelmet, hangsúlyozva: ezek az elvándorlók kincsként hordozzák magukkal a világ különböző részeire hitvallásukat, amelynek ezáltal ők maguk is hithirdetőivé válnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!