„Gyalázatosan pimasz, ráadásul egyházellenes Gusztos Péter megnyilvánulása”

„Akinek minden rezdülése a szociális érzékenységről, a felebaráti szeretetről szólt, nem vádolható olyan bűnökkel, amelyeket csaknem húsz évvel a halála után követtek el." – mondta a Magyar Hírlapnak Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök. Történelmi tény, hogy Prohászka híresen jó viszonyt ápolt a zsidósággal, az országos főrabbi például rendszeresen meghallgatta előadásait, s a Tanácsköztársaság bukását követően pedig, a keresztényi megbocsátásra hivatkozva, a püspök maga járt közben azokért, akiket a népharag fel akart akasztani. Tette mindezt annak ellenére, hogy a kommunisták korábban meggyalázták a püspöki palotát, s erőszakkal kidobták őt az épületből.

Gusztos Péter (SZDSZ) a parlamentben napirend előtti felszólalásában, a Gyurcsány Ferenc kormányfő által kiötlött Magyar Demokratikus Charta szóvivői pedig közleményben nehezményezték, hogy Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke és Lezsák Sándor, az Országgyűlés ugyancsak fideszes alelnöke részt vett Prohászka Ottokár püspök lakiteleki szoboravatóján. Szerintük ugyanis ezzel a legnagyobb ellenzéki párt soraiban ülő politikusok szalonképessé tették az antiszemitizmust. A chartások egyenesen azt követelték a Fidesztől, hogy vonja vissza Lezsák és Balog mandátumát. Prohászka Ottokár mellszobrát a múlt pénteken, a katolikus püspök születésének százötvenedik évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola keresztény panteonjában. A szabad demokrata politikus a nyilvánosság előtt gyalázta meg Prohászka Ottokár emlékét – reagáltak az érintett képviselők. Közös közleményükben arra szólították fel Gusztost, vonja vissza felszólalását, és kövesse meg a püspök emlékét tisztelőket, valamint a nevét viselő intézményeket, iskolákat.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök la Magyar Hírlapnak történelmi csúsztatásnak nevezte a liberális politikus megnyilvánulását. „Akinek minden rezdülése a szociális érzékenységről, a felebaráti szeretetről szólt, nem vádolható olyan bűnökkel, amelyeket csaknem húsz évvel a halála után követtek el – mondta Spányi Antal. Hozzátette: történelmi tény, hogy Prohászka híresen jó viszonyt ápolt a zsidósággal, az országos főrabbi például rendszeresen meghallgatta előadásait, s a Tanácsköztársaság bukását követően pedig, a keresztényi megbocsátásra hivatkozva, a püspök maga járt közben azokért, akiket a népharag fel akart akasztani. Tette mindezt annak ellenére, hogy a kommunisták korábban meggyalázták a püspöki palotát, s erőszakkal kidobták őt az épületből. Spányi Antal emlékeztetett: Prohászka Ottokár kezdetben támogatta az első világháború után felálló új rendszereket, csak azok negatív következményeit látva fordult szembe velük.

„Egy hazugság attól még nem lesz igazság, hogy sokat ismételgetik" – mondta a Magyar Hírlapnak Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Leszögezte: Prohászka a modern keresztényszociális gondolkodás meghatározó személyisége. „Hogy mennyire nem volt antiszemita, bizonyítja az is, hogy a nyilasok által a Dunába lőtt boldog Salkaházi Sára az ő szellemi hatására alapított rendnek volt a tagja. Ezért is elfogadhatatlan, hogy Prohászka képe a Holokauszt Múzeumban antiszemitaként szerepel” – mondta, majd hozzátette: úgy tűnik, Gusztos Péter elháríthatatlan tudatlanságban szenved.

„Gyalázatosan pimasz, ráadásul egyházellenes Gusztos Péter megnyilvánulása”  – jelentette ki Harrach Péter (KDNP). Szerinte a liberális képviselő arról tett tanúbizonyságot, hogy nem ismeri a püspök életművét. „Minden Prohászkát tisztelő állampolgár nevében kikérem magamnak képviselőtársam Országházban elhangzott mondatait” – mondta a kereszténydemokrata politikus annak kapcsán, hogy Gusztos keddi, napirend előtti felszólalásában antiszemitának nevezte az 1927-ben elhunyt püspököt.

A teljes cikk itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!