A honvédelemnek szüksége van az önkéntes-tartalékos rendszerre

A honvédelem fejlesztésének első és legfontosabb lépéseként törekedni kell a katonák életpálya-modelléjének megtervezésére, megbecsülést és kiszámíthatóságot biztosítva ezzel a pályára lépők számára – hangsúlyozta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy Tiszavasváriban a Találkozások Házában megrendezett fórumot megelőző sajtótájékoztatón. A kereszténydemokrata politikus szerint ez az eszköze annak, hogy vonzóvá tegyék a katonai pályát, s jövőképet mutassanak mind a hivatásos, mind pedig a szerződéses állomány számára. „Azaz tudja a katona, hogy hány év múlva, milyen rendfokozatra, beosztásra és illetményre számíthat” – tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor fontosnak nevezte az önkéntes-tartalékos rendszer alapjainak lerakását és kiszélesítését, a részletek kidolgozása azonban még folyamatban van. Ennek során azt is meg kell vizsgálni, milyen érdekeltségi rendszert lehet ehhez hozzátenni, s tisztázni kell az önkéntesek rendelkezésre állási díjának kérdését – fűzte hozzá. Kiemelte: a honvédség számára olyan tartalékot kell képezni, amely nemcsak a haza védelmét szolgálja, hanem például az árvízi védekezésben is segédkezhet.
    
Ezen a folyamaton keresztül lehet a honvédelmet valóban nemzeti üggyé tenni. Az elképzelés ráhatást gyakorol a honvédség megítélésére, s a közgondolkodásba is visszakerül a honvédelmi tudat, amely egyenesen vezet a hazaszeretet érzésének megerősítéséhez - fogalmazott Simicskó István.
    
Megjegyezte: a katonai pályát a fentiek mellett egy katonai középiskola létrehozásával tenné vonzóbbá a tárca. Az elképzeléssel már 14 éves kortól elérhetővé válhatna az alapvető katonai ismeretek megszerzése. Egyben emlékeztetett arra, hogy a néhány évvel ezelőtt bezárt győri katonai középiskolába nagyrészt a keleti országrészből érkeztek gyerekek. „Ha helye van egy ilyen intézménynek, akkor elsősorban Kelet-Magyarországra, Tiszavasvárira kell gondolnunk” – mondta Simicskó István, hozzátéve, hogy az egyelőre elképzelések szintjén létező tervhez további egyeztetésekre van szükség.
    
Törekvés van arra, ha nem is létszámában, de képességeiben mindenképpen erősödjön a honvédség, ezért a hangsúlyt elsősorban az életpálya-modellre és önkéntes-tartalékos rendszer kialakítására kell helyezni – fejtette ki Simicskó István.
    
A szakpolitikus a lakossági fórumon mintegy száz ember előtt arról beszélt: a honvédelem az előző kormány által elkövetett komoly hibák miatt nem válhatott nemzeti üggyé. Ez csak akkor lehetséges, ha az emberek magukénak érzik és védik otthonaikat, tisztelik az embertársaikat és értékeiket - mutatott rá. Simicskó István a fórumon ugyanakkor támogatásáról biztosította Rozgonyi Attilát, Tiszavasvári független polgármesterjelöltjét, s mindenkit arra buzdított, hogy október 3-án rá adja le a szavazatát. „A Magyar Honvédség Rozgonyi Attila mellett áll” – tette hozzá az államtitkár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!