A KDNP együttműködik a Roma Szakkollégiummal

A Kereszténydemokrata Néppárt együttműködik a Roma Szakkollégiummal választási, kormányzati programja kidolgozásában – közölte Halász Zsuzsa budapesti sajtótájékoztatón. Kamarás István, a Szent István Egyetemhez tartozó Roma Kollégium igazgatója arról beszélt: a balliberális kormánynak tudható be a korábban soha nem tapasztalható cigányellenesség.

A Kereszténydemokrata Néppárt együttműködik a Roma Szakkollégiummal választási, kormányzati programja kidolgozásában – közölte Halász Zsuzsa sajtótájékoztatón. A szóvivő bírálta a kormány cigányság politikáját, ennek kapcsán szólt Bajnai Gordon miniszterelnök azon bejelentéséről, hogy kétszáz diplomás cigány fiatalt kívánnak elhelyezni a közigazgatásban.

Szerinte a felvetés elvben nem rossz, ám a gyakorlatban kivitelezhetetlen, mert nem tudjuk, mit fognak csinálni, írnak-e ki pályázatot, nem tudjuk azt sem, hogy ki az a kétszáz fő, milyen szervezetek ajánlásával kerülnek be? Az elképzelés azért is hiteltelen, mert egy olyan kormány indítványozta, amely olyan roma vezetőkkel kooperál, akik évek óta nem tudnak elszámolni a cigányságra költött pénzekkel, a pályázati pénzeket pedig többek között balatoni mulatozásokra költik el.

Halász Zuzsa szerint kérdés az is, hogy a 200 fiatal elhelyezéséből hogyan lesz roma integráció, miközben a kormány a különleges nevelési igényű gyerekek pedagógusainak bérpótlékát elvette, miközben az erőszakos iskolai integrációt erőlteti, a Roma Versitas programra nem ad pénzt és a cigányság nyomorával nem hajlandó szembenézni.

Halász Zsuzsa közölte: a hiteltelen kormány azért találta ki ezt a programot, mint szépségtapaszt, mert attól politikai hasznot remél.  Emlékeztetett Teleki László miniszterelnöki megbízott kijelentéseire is, amely szerint kétszázötvenezer cigányszavazatot kell összeszedni úgy, hogy közben ne veszítsék el a rasszista szocialisták támogatását sem.

Kamarás István, a Szent István egyetemhez tartozó Roma Kollégium igazgatója arról beszélt: a balliberális kormánynak tudható be a korábban soha nem tapasztalható cigányságellenesség, az, hogy félkatonai szervezek jöttek létre, valamint, hogy e kormány regnálása idején öltek meg ártatlan cigány embereket, gyerekeket. Hozzátette: mindehhez azok a cigány vezetők is asszisztáltak, akik a balliberális kormányhoz köthetők.

Szerinte a 2002 óta hatalmon lévő balliberális kormányok soha nem látott mélységbe taszították a magyarságot, a magyarországi cigányságot. Nemcsak a lassan éhséglázadásba forduló szociális nyomorról, a cigányság kilencven százalékos munkanélküliségről van szó, hanem morális és erkölcsi válságról is.

Úgy véli: Gyurcsány emberei tarthatatlan ígéretekkel jönnek elő, és elvárják, hogy hallgassunk és higgyük el mindezt. A cinikusság netovábbja, hogy az új kormány kontójára gyártanak új programokat a cigányságnak, miközben inkább bocsánatot kellene kérniük a cigányságtól.
  
A Roma Szakkollégium vezetője szerint az elképzelés a cigány diplomások előrejutásában előrelépés, ennek örölnek, de annak nem örülnének, hogy a kétszáz cigány fiatal csak a Romaversitas Alapítvány holdudvarából kerüljön ki. Sajnos azonban azt tapasztalják, hogy a programmal kommunista pártkatonák képzését szeretnék elérni, pedig ehelyett sikeresen el lehetne indítani a cigányság polgári fejlődését. Mint mondta: a Roma Szakkollégium, valamint több száz más roma értelmiségi is szeretne bekerülni a programba, ezért azt kérik a kormánytól, hogy a kétszáz fiatalt egy civil szervezetekből alakuló grémium válassza ki szakmai alapon.

Oláh Adrienn, a szakkolégium tagja mutatta be a szervezetet. Mint mondta: szakmai és kulturális közösségről van szó, tagjai többek között az ELTE, a Pécsi, a Corvinus és a Szent István Egyetem hallgatói. 2005-ben jött létre, fő célja a roma identitás megerősítése. Minden találkozójukra közéleti személyiségeket hívnak meg. Jelenleg 35 hallgatójuk van, anyagi lehetőségeik nem teszik azonban egyelőre lehetővé több tag felvételét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!