A KDNP tovább folytatja a harcot a szabad vasárnapért

A Kereszténydemokrata Néppárt az őszi ülésszakban újra benyújtja törvényjavaslatát, mellyel céljuk, hogy visszaadják az embereknek a vasárnapot és csak azoknak kelljen a hét utolsó napján dolgozniuk, akiknek a munkájára valóban szükség van. Legyen a vasárnap a hétnek egy olyan napja, amikor a társadalom megpihen – fogalmazott Frivaldszky Gáspár, a KDNP által 2007-ben indított Szabad vasárnapért kampány koordinátora az MNO-nak.

A magyarországi szabályozás rendkívül liberális a vasárnapi munkára és a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozóan, hiszen bármely kereskedelmi egység nyitva tarthat, és bárkinek elrendelhető munka a hét e napján. A nyugati országokban van, ahol bezárnak a boltok vasárnap, de például még Nagy-Britanniában rövidített nyitvatartási idővel működhetnek ilyenkor a különféle üzletek.

A kereszténydemokraták főszabályként rögzítenék a vasárnapi nyitva tartás megszűnését, ugyanakkor bizonyos esetekben lehetőséget biztosítanának, arra, hogy nyitva legyenek a boltok. Például az idegenforgalmi szempontból fontos főszezonban, vagy a családi vállalkozásban működtetett üzletek is nyitva tarthatnának. Az új szabályozásban kimondanák azt is: a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék, vasárnapi pótlék illeti meg.

Pozitívan tekintenek a jövőbe

Tárgysorozatba sem vették a KDNP korábbi törvényjavaslatát vasárnapi nyitva tartás tilalmára vonatkozólag. A bizottságok nem szavazták meg, így a parlament elé sem került a kezdeményezés, melyben a Munka Törvénykönyvének módosítását is kezdeményezik a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban – mondta el az MNO-nak Frivaldszky Gáspár. A KDNP által 2007-ben indított Szabad vasárnapért kampány koordinátora hozzátette: az őszi ülésszak alatt fogják újra benyújtani a félmillió embert érintő törvényjavaslatot, amely pontosan megegyezik a korábbival. Azonban bizakodóan tekintünk a jövőbe, egyrészt mert a javaslat gazdasági és foglalkoztatási bizottsági tárgyalásakor Herczog László szociális és munkaügyi miniszter – aki akkor még mint államtitkár vett részt a bizottság ülésén – pozitívan nyilatkozott kezdeményezésünkről, másrészt pedig azért, mert a hazánkba is begyűrűzött gazdasági válság megváltoztatta a munkaadók hozzáállását a vasárnapi nyitva tartás kérdéséhez.

Korábban volt pár multinacionális cég, akiknek még megérte a hét utolsó napján is nyitva tartani, mert ők bonyolították le a heti kiskereskedelmi forgalom 10-12 százalékát vasárnap. Azonban napjainkra már több óriásvállalat is felismerte, hogy a csökkenő kiskereskedelmi forgalom mellett a nyitvatartási időt is csökkenteni kell – ismertette Frivaldszky Gáspár. Hozzátette: gyakorlatilag már csak a Tesco ragaszkodik a vasárnapi nyitva tartáshoz. A legfőbb érvük, hogy vásárlók ezreit veszíthetik el ezzel. Ezzel szemben a Coop és például a CBA képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak bezárni vasárnap, ha a többi cég is ezt teszi.

A vasárnapi munka a legnagyobb szívfájdalmuk

Komoly társadalmi hatásai is van a multik profitharcának: gondoljunk csak arra a közel százezer családanyára, aki nem töltheti a vasárnapjait a gyermekeivel – emlékeztetett a Szabad vasárnapért kampány koordinátora. Hozzátette: a kereskedelmi alkalmazottak készítettek egy 5000 fős felmérést, amelyből kiderült, hogy a nagy többség a vasárnap végzett munkát nevezte a legnagyobb szívfájdalmának.

Frivaldszky Gáspár szerint már az is eredmény, ha tudatosul a társadalomban, a politikusokban, hogy értéket képvisel, hogy vasárnap a társadalom megpihen. Azonban ez a szociális vívmány egy folyamat eredményeként születhet csak meg, amely nemcsak a kereskedelemre vonatkozik, hanem a munka világára is, a maga egészében.

A Kereszténydemokrata Néppárt 2007 júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott harcát, ehhez kapcsolódóan adta ki a Szabad vasárnap chartát, amelyhez eddig több ezer civil támogató, 13 érdekvédelmi szervezet, valamint több párt is csatlakozott. Az elmúlt két év alatt a kampány mozgalommá szélesedett, és a KDNP a vasárnapi munkavégzést szabályozó törvényjavaslat kidolgozásán túl, szakmai konferenciákat, valamint sikeres tiltakozó, és figyelemfelhívó akciót szervezett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!