A kormány a bajok forrása

A pénzügyi intézményrendszer, úgy tűnik, visszanyeri stabilitását, azonban előttünk van egy elég komoly gazdasági válság lehetősége. A recesszió, a gazdasági visszaesés réme villódzik a láthatáron – nyilatkozta Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Néppárt ülése után.

Most már nem csupán magáról a pénzügyi válságról, hanem annak a reálgazdaságra gyakorolt hatásáról van szó, hogyan kell megvédeni a munkahelyeket, a kis- és közepes vállalkozásokat, milyen politikát kell folytatni ahhoz, hogy ne legyen recesszió – mondta az InfoRádiónak a Brüsszelben tanácskozó Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy erről folyt a tanácskozás az Európai Néppárt ülésén is.

„Ők már előrébb vannak egy fejezettel, mi meg csak bandukolunk utánuk. Már nekünk is régen az adócsökkentési csomagról kellene tárgyalnunk Budapesten, nem pedig az eleve elhibázott megszorító csomagtól rettegnünk” – közölte Orbán Viktor.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint lehetséges, hogy jövőre a magyar gazdaság növekedése stagnálni fog, ám a szakértő ezt nem tartja tragikusnak. A Fidesz elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: lehetséges, hogy egyes professzorok számára ez valóban nem tragédia, ám azoknak, akik a jövő hónapban már nem kapnak fizetést, az.

Ideje lenne nem a makrogazdaság felől nézni mindazt, ami történik – különösen nem a politikusoknak –, hanem az emberek felől. Most nem az állam van bajban, hanem a családok, a munkahelyek, a kis- és közepes vállalkozások. Róluk kellene gondolkodni, nekik kedvező döntést hozni, és az ő szemükön keresztül kellene nézni a valóságot, nem pedig a makrogazdasági mutatókkal zsonglőrködni – magyarázta Orbán Viktor. „Válság idején minél közelebb kellene menni a valóságos élethez, az a jó politika” – fűzte hozzá.

Az elmúlt másfél napban a világsajtóban megjelent elemzések szerint Európa legsebezhetőbb láncszeme Magyarország. Nem azért, mert kicsi a gazdasági növekedés, hanem, „mert az elmúlt években össze-vissza hazudoztunk és eljátszottunk mindent, becsületet, szavahihetőséget, támogatást” – mondta Orbán Viktor. „Bizalmi válság van. Azért fizetünk most sokat, és azért kerül a magyar gazdaság a többieknél rosszabb helyzetbe, mert senki sem akarja elhinni egy szavunkat sem” – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Hozzátette: annak nem sokat adnak a szavára, aki egyszer már átverte egész Európát – utalt az ellenzéki pártelnök arra, hogy Magyarország makrogazdasági mutatói éveken át eltértek a kormány által előrejelzettől –, ezért a többi politikusnak, elsősorban az ellenzékieknek kell megpróbálniuk megállítani az unió Magyarországba vetett bizalmának hanyatlását.

A miniszterelnök szerdán Orbán Viktor közbenjárását kérte a magyar kormány által kidolgozott négypontos javaslat brüsszeli elfogadása érdekében, amelyek érintik a kis- és közepes vállalkozások állami támogatásának könnyítését, valamint szeretnék elérni, hogy a mostani helyzetben függesszék fel a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget.

A Fidesz elnöke elmondta: azt közölte a konzervatív pártcsoportokkal, hogy az ellenzék és ő maga is támogatja a kezdeményezéseket, dacára annak, hogy a magyar válságot ezek nem fogják megoldani. „Úgy látom, hogy nem ártalmasak ezek a javaslatok, ezért nincs ok arra, hogy ne támogassam” – jegyezte meg.

Orbán Viktor kiemelte: a pénzügyi válság begyűrűzése után minden kormány határozatokat hozott, programokat hirdetett meg, és már a kivitelezés első fázisán is túl van, „mi meg, ahelyett, hogy a kormányunk meghozná a szükséges döntéseket, mindenfajta kávéházi összejöveteleket, meg ilyen, olyan, amolyan csúcsokat szervezünk”.

A Fidesz elnöke hozzátette: az efféle találkozók nem oldják meg a problémákat. A kormánynak cselekednie kellene, ám erre nem kerül sor Magyarországon, ez a bajok forrása.

Orbán Viktor a néppárti tanácskozásról elmondta: a vezetők egyetértettek abban, hogy a közös uniós fizetőeszköz, az euró hiányában ez az Amerikából kiindult válság valószínűleg maga alá temette volna az európai nemzetek pénzügyi rendszereit. Azt is méltatták a néppárti tanácskozáson, hogy az euróövezeti országok vezetői vasárnap – Sarkozy kezdeményezésére – összehangolt lépéseket tettek a bankközi hitelválság leküzdése érdekében.

„Még messze nem vagyunk túl ezen a válságon. A pénzügyi intézményrendszer, úgy tűnik, visszanyeri stabilitását, tekintettel azokra az óriási összegekre, amiket az adófizető polgárok pénzéből a nemzetállamok mozgósítottak. Azonban előttünk van egy elég komoly gazdasági válság lehetősége. A recesszió, a gazdasági visszaesés réme villódzik a láthatáron” – fogalmazott Orbán Viktor. Elmondta, hogy a néppárti eszmecserén megmutatkozott: mindenhol a gazdaság élénkítésével, a növekedés elősegítésével próbálkoznak, és különös figyelmet fordítanak a hitelhez nehezen jutó kis- és középvállalkozásokra annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hitelválság után a reálgazdaság válsága.

Magyarországon, miután nagyobb mozgósítható eszközök nincsenek, amelyeket a gazdaságba lehetne juttatni, csak az adócsökkentés, vagyis a pénzeknek a gazdaságban való otthagyása lehet a járható út – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!