A kormány felszámolná a hitoktatást

A lehető legrosszabb üzenet a társadalom felé, hogy a kormány jövőre egyetlen fillért sem ad a hit-, és erkölcstan oktatására – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Balog Zoltánnal együtt tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a támogatás teljes megvonása a vatikáni szerződést is megsérti, minderről mindenfajta egyeztetés nékül döntöttek. A tervezetben olvasható az is, hogy az egyházak támogatása összességében több mint 26 százalékkal csökken jövőre az idei évhez képest: 25,6 milliárdról 18,9 milliárd forintra.

Semjén Zsolt közölte: a kormánynak ez a támadása teljesen ellentétes a hatályos törvényekkel, és az egyházakkal kötött szerződésekkel. Hozzátette: amikor naponta szembesül a társadalom az elképesztő mértékű bűnözéssel, amikor az iskolában tanárokat vernek, akkor a létező legrosszabb üzenet az erkölcsoktatás megszüntetése, ellehetetlenítése és tudatos kormányzati megfojtása. Ráadásul több százezer gyerek alkotmányos jogát veszi el a kormány, hogy hittant tanulhasson.

Semjén Zsolt szerint a több ezer családos hitoktató tönkretételének, a hit- és erkölcsoktatás ellehetetlenítésének legnagyobb vesztese a magyar társadalom lesz, mindez a bűnözés erősödését váltja majd ki.

Rámutatott arra is, hogy nem a papságtól von el forrást a kormány, hanem az iskolai hitoktatást végző ötezer családos embertől. Az, hogy ezeknek az embereknek az egzisztenciája és a megélhetése egyik napról a másikra ellehetetlenül, ez olyan, mint ha holnaptól a zene- és tornatanárok nem kapnának fizetést – mondta a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt elképesztőnek tartja azt is, hogy az állampolgárok által felajánlható 1 százalék esetében is csökkentett összeggel számolnak, miközben mind a felajánlók száma, mind pedig a felajánlás összege nőtt. Emellett 26 százalékkal csökkent az összes költségvetési támogatás mértéke. Ezek miatt az egyházaknak nincs lehetősége arra, hogy saját forrásból pótolják a kormány által elvett pénzeket.

A pártelnök kiemelte: a  parlamentben minden eszközzel küzdeni fognak azért, hogy ezek a tervek ne lépjenek életbe, de ha mégis, a Fidesz–KDNP kormány vissza fogja állítani a hitoktatás tisztességes finanszírozását.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: amint a Fidesz-kormány hatalomra kerül, biztosítani fogják a támogatást.  Emlékeztetett arra, hogy a hit-, és erkölcsoktatás fontosságát még a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány is elismerte. Közölte, ebben az esetben az elvonást nem lehet azzal indokolni, hogy a terhekből mindenkinek együtt kell kivennie a részét, hiszen itt a egyetlen tollvonással mindent elvontak.

Úgy látja, a kistelepüléseken működő szolgálatok, az ott élő közösségek, emberek ellehetetlenítése folyik. Mint mondta, ez nem elsősorban az egyházakat érintő ügy, itt a kormány ismét azokat a vidéki közösségeket, szervezeteket akarja megfojtani, amelyek az emberekhez a legközelebb vannak. Mint mondta: kb. 3-5 ezer embert érint a lépés. Emlékeztetett arra is, hogy az első gyomorszájütés az volt, mikor az adományok után kötelezővé tették az ÁFA befizetését, így 40 százalékkal csökkent a természetbeni adományok felajánlása.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a volt szocialista országok közül Magyarország az egyetlen, ahol nincs kötelező etika-, vagy hit- és erkölcstan oktatás.

Elmondta azt is, hogy a kormány mostani tervezete a vidéki zsidó temetők rendbetételének támogatását is eltörli.

A tájékoztatón kiosztott, az egyházakat érintő büdzsé-tervezet szerint jövőre hittanoktatásra, valamint az 5 ezer lakosnál kisebb településen szolgálatot teljesítő lelkészek jövedelempótlékára egyetlen forint sem szerepel. A dokumentum szerint 2005 és 2009 között minden évben 3,3 milliárd forintot kaptak az egyházak hitoktatásra, míg a lelkészek jövedelempótléka 1,5 és 1,7 milliárd között változott.  
  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!