A kormánynak nem a külföldi bankokat, hanem a hazai kis- és középvállalkozókat kell támogatnia

A kormány által felvázolt megoldási vízióból kiderült, hogy nem tud elszakadni a pénzközpontú gondolkodástól, amelynek jelentős szerepe van a válság elmélyülésében – jelentette ki Molnár Béla, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke a gazdasági csúcson felszólalásában. A kereszténydemokrata politikus szerint sokatmondó a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter által felsorolt lépések sorrendje, Bajnai Gordon ugyanis első helyen említette a pénzhiány orvoslását, második helyen a munkahelyek megtartását, harmadikon a piacteremtést, negyedik helyen a versenyképes üzleti környezet megteremtését, s csak az utolsó, az ötödik helyen a foglalkozásbővítést

Molnár Béla szerint ez azt jelzi, hogy első helyen a pénz áll, csakhogy a pénz nem segíti a kilábalást a gazdasági válságból, mert az a bankokhoz kerül, s csak a pénzintézetek üzletmenetének zavartalanságát biztosítja, vagyis a kormány külföldi bankok létét biztosítja, a magyar adófizetők kontójára.

Molnár Béla hangsúlyozta, a kormánynak csak a magyar tulajdonú bankok, az OTP és a Takarékszövetkezetek esetében vannak kötelezettségei, ha azok bajba kerülnek. Szerinte a külföldi bankokért az anyabankjaik felelősek, és nem a magyar kormány, a politikus arra kérte a nemzeti fejlesztési, és a pénzügyminisztert, hogy e tényt kellő súllyal mérlegeljék.

A KDNP alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitel-garanciaalap bővítése szintén főként a bankok érdeke, hiszen arra szolgál, hogy amennyiben csődbe megy a magyar vállalkozás a bankok semmit sem kockáztatnak, garantáltan akkor is jól járnak..

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint ez a fajta pénzügyi gondolkodás nem vezet ki a válságból, a magyar a kisvállalkozók nyolcvan százaléka nem vett fel hitelt, s vélhetően nem fog. A kisvállalkozók banki megítélése e lépésektől nem lesz pozitív, nekik ugyanis a hitelképességhez nincsenek „megfelelő” betétjeik, nagy értékű ingatlanjaik, ők az életbemaradásukért munkájukkal küzdenek – jelentette ki a politikus. Hozzátette a kisvállalkozóknak nem hitel kell, hanem piac. A magyar vállalkozások nem tudnak új dolgozót felvenni, ha termékeiket nem tudják eladni, szolgáltatásaikra nincs kereslet.  

Molnár Béla szerint a legfontosabb a versenyképes környezet biztosítása, amelyhez biztonságos jogi-, és adókörnyezetre van szükség, s emlékeztetett arra, hogy ezzel évek óta adós a kormány. A politikus hangsúlyozta, nem lehet tovább halogatni az adóreformot, elviselhető vállalkozói és munkavállalói terhek nélkül a válság csak mélyülni fog. Hozzáfűzte, a versenyképes környezet másik alapfeltétele a korrupció megszűntetése.

Az adóreform kapcsán a politikus megkerülhetetlennek nevezte a Kereszténydemokrata Néppárt családi adózásra vonatkozó javaslatát. Mint mondta, a családi adózás a jövő záloga, a családi adózás elismeri a családok erőfeszítéseit, segíti a gyermekvállalást, hogy legyen tíz, húsz, harminc év múlva is aki értéket fog teremteni az országban.

A KDNP alelnöke piacélénkítéssel kapcsolatban kifejtette, a belsőpiac támogatására is szükség van, hiszen a kis és középvállalkozók nagyobbik hányada a belső piacokon próbál bevételt realizálni. A munkahelyek megtartására pedig csak jól működő piaci háttérrel van esély.

Molnár Béla örömmel nyugtázta, hogy az építőiparban az állam szerepet kíván vállalni, de szerinte az építőiparon túl más területeken is ugyanígy kell eljárnia. Kijelentette: a magyar gazdaságot magyar vállalkozások segítésével kell élénkíteni, külföldi vállalkozások behívása, támogatása eddig is többe került, mint amennyibe a hazai vállalkozások támogatása került volna. Mint mondta, a foglalkoztatáspolitikát úgy kell alakítani, hogy a jelentős részét kis és középvállalkozók adják, ennek megfelelően a támogatásokat is közvetlenül e körnek kell közvetlenül, banki áttételek nélkül juttatni.

A KDNP alelnöke szerint a pénz-centrikus megoldási javaslata olyan, mintha a csónakban ülőknek, s nem a vízben fuldoklóknak dobna mentőövet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!