A szálakat még mindig Gyurcsány mozgatja

A Gyurcsány–Bajnai-korszakban már sok ötlet elhangzott a közbiztonság javítására, de mindez idáig az álságos ötletelésen kívül nem történt semmi, miközben nyilvánvaló, hogy az országban uralkodó tarthatatlan helyzet megoldása csak egy mihamarabbi választás lehet – fogalmazott a Lánchíd Rádióban Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke. A politikus 2006-ot tartja a káosz kezdetének, s szerinte e négy év hajrájában a kormányerők most ismét megpróbálják lejáratni a polgári oldal politikusait.

A Lánchíd Rádió Indigó című, heti politikai háttérműsorának vendége volt Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke. A politikus Bajnai közbiztonsági csomagjáról úgy vélekedett, „sok javaslat elhangzott már a Gyurcsány–Bajnai-korszakban, de csak romlott a közbiztonság helyzete”. Megítélése szerint a csomag az álságos ötletelésen kívül nem tesz semmit, miközben a biztonság egyike a legfontosabb alapértékeknek. Szerinte a költségvetés számaiban látszik legjobban, hogyan áll a témához a Bajnai-kormány. Simicskó úgy véli, hogy egyáltalán nem vonzó a rendőri pálya a fiataloknak, mert koncepciótlanság van a területen.

„A rendőrségi káosz 2006. október 23-án kezdődött”

A KDNP alelnöke a rendőrségi káosz kialakulását 2006. október 23-ára tette, amikor is a rendőrök egy békés politikai esemény után „agyba-főbe verték az embereket”, onnantól pedig „vízágyúkat vettek, miközben különböző településeken fényes nappal ölnek meg állampolgárokat”.

A nemzetbiztonsági bizottság elnökeként – a titoksértést kerülve – aggodalmának adott hangot a romagyilkosságok ügyének jelenlegi állásáról. A sajtóban ugyanis megszellőztették, hogy elkerülhető lett volna a gyilkosságsorozat, ha az NBH és a rendőrség kommunikál egymással. „Ez egy sötét ügy, rengeteg a kérdés” – kezdte a helyzetértékelést a szakpolitikus, hozzátéve, hogy „bízunk abban, hogy közelebb kerülünk az igazsághoz”. Számára nagy kérdés például, hogy miközben tudni lehet, hogy az egyik gyanúsított a katonai elhárításnál dolgozott, „hogy lehet az, hogy elmegy egy ilyen ember romákat gyilkolni”. Nem kisebb fejtörést okoz az sem számára, hogy „honnan volt pénz, autó, fegyver, idő” és még sok minden más a támadássorozatra. „S lehet-e egyáltalán sorozatról beszélni, mikor Tarnabodon például nem is romák estek gyilkosság áldozatául?” – tette fel a kérdést Simicskó. A honatya továbbmegy: a rasszista indítékon kívül az is nehezen megállapítható, hogy ki a cigány Magyarországon, erről pontos kimutatás ugyanis nincs. „Nagyon nagy baj, hogy ennyi kétely egyáltalán felmerül” – összegzett az üggyel kapcsolatban a bizottsági elnök.

Úgy látja, az ország lehetetlen állapota voltaképpen az őszödi beszédkor fogant, ekkor került ugyanis politikai irányítás alá a rendőrség, és azóta – mint az elhíresült szóhasználatból is tudni – „trükkök százaival” kormányoznak. „Az a dolgunk, hogy ezeket a trükköket feltárjuk” – tűzte ki a célt Simicskó.

„A szálakat még mindig Gyurcsány irányítja”

A KDNP-s politikus elmondta véleményét Gyurcsány Ferenc múlt heti különmetró-használatáról is. Mint ismert, a bukott kormányfő a homoszexuális-felvonulásról az akkortájt hivatalosan nem közlekedő kisföldalattival hagyta el a rendezvény helyszínét. „Ez is azt bizonyítja, hogy a szálakat még mindig Gyurcsány irányítja, ez a történet pedig önmagáért beszél” – szögezte le. S ha már tömegközlekedés: a honatya érthetetlennek nevezte, hogyan kaphatott bizalmat 20 éves budapesti ámokfutására polgármesterként Demszky Gábor.

A kereszténydemokraták által az utóbbi hónapokban napirenden tartott kérdésről, a bejegyzett élettársi kapcsolatról is szólt: a párt újfent az Alkotmánybírósághoz fordul az erről szóló törvény miatt, mert – mint Simicskó elmondta – „vannak örök alapértékek, a házasság ilyen, és az alkotmány is védi”. Ennek átgondolását kérik a taláros testülettől. Véleménye szerint az apa- és anyaszerepet másként nem lehet megélni, mint amikor egy férfinak és egy nőnek gyermeke születik.

„A helyzetet egyes szlovák körök politikai haszonszerzése generálja”

A hét főeseményeként a Bajnai–Fico-találkozó került napirendre: „nem látszik, hogy lenne közeledés” – mondta Simicskó. Megítélése szerint a szlovák politikai elit „a nemzetépítésnek azt az útját járja, hogy ellenségképet gyárt, különösen Slota elméletei mélyen sértők és megalázóak”. A parlamenti képviselő szerint az ellenségkép-gyártás miatt a szlovák és a jelenlegi kormány igen hasonló mechanizmusok szerint működik, ami akár gyanakodásra is okot adhat. Úgy látja, „ezer éven keresztül kitűnően megvolt egymás mellett a két nép, a mostani helyzetet egyes szlovák körök politikai haszonszerzése generálja”. A nyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy vélekedik Simicskó, hogy „nem tárgyalni kell, ezt a törvényt vissza kell vonni, fejezzék be ezt a szavazatszerző politikát”. Szerinte ezzel Ficóék megmutathatnák politikusi nagyságukat is, nem pedig azzal, hogy magyar sírköveket szlovákosítanak el, ami már az a pont, ami után „nincs miről párbeszédet folytatni”. Megállapította: „komolyan el kell gondolkodnunk a diplomáciai kapcsolatok fenntartásán”. Simicskó úgy látja, a magyar félnek is volna azért tennivalója, „ki kell elemeznünk, hogy hogy jutottunk el idáig, megoldást egyébként a kettős állampolgárság román mintájú, nem kollektív, csak gyorsított eljárású bevezetése jelentené”.

„Gyógyírt csak egy idő előtti választás hozhat”

Az előttünk álló hónapok politikai hangulatától azt várja: „a kormány válságkezelő szerepben fog tetszelegni, holott már teljesen nyilvánvaló; gyógyírt csak egy idő előtti választás hozhat. Bajnai Gordon most nagyban kampányolni fog a költségvetés elfogadásáért, az MSZP pedig mindent el fog követni azért, hogy a fideszes és kereszténydemokrata politikusokat lejárassa”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!