Adománygyűjtés a kárpátaljaiaknak

Energiahiányra számítanak Kárpátalján a télhez közeledve, a határ túloldalán élő magyarságnak ezért nagy szüksége van tűzifára, kályhára, takaróra, élelmiszerre. A honi segélyszervezetek a közelmúltban ezért közös adománygyűjtést hirdetettek, amelyre továbbra is várják a nagylelkű felajánlásokat. A katolikusok és a reformátusok összesítése alapján a magyar közösségeknek több száz millió forint segítségre lesz szükségük a tél folyamán.

Rémisztő hírek érkeznek Kárpátaljáról a tüzelő- és energiaellátásról, csatornáinkon keresztül több hónapos iskolai szénszünetről is kaptunk információt – mondta a Magyar Nemzetnek Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Ezért rendkívül fontos, hogy a kinti egyházak segélykérő szavára a honi karitatív szervezetek adománygyűjtő akciót hirdettek, amellyel a Kárpátalján elő magyaroknak gyűjtenek a gyülekezetek.

Écsy Gábortól megtudták, az itthoni egyházak már meghirdették az adománygyűjtést, a befolyó pénzen pedig tüzelőt vásárolnak, amit a kinti társszerveken keresztül juttatnak majd el a rászorulókhoz. Écsy Gábor elmondta: számlaszámukra folyamatosan érkeznek a felajánlások, ami azért is fontos, mert a pénzadományokat a legkönnyebb kezelni, minden egyebet nehéz átjuttatni az ukrán határon.

– A Magyarországi Református Egyház Zsinata körlevelet küldött a kezdeményezésről, amelyben arra kért minden gyülekezetet, hogy egy októberi, vasárnapi istentisztelet perselypénzével járuljanak hozzá a hívek az adománygyűjtéshez – tájékoztatta a lapot Gilicze Réka, a Magyar Református Szeretetszolgálat sajtószóvivője. A reformátusok ezen kívül is folyamatosan segítik adományokkal a határ túloldalán élő magyarokat, a napokban éppen tíz kályhát szállítottak Kárpátaljára, amit a nélkülözők között osztanak ki. Ezen kívül élelmiszert is eljuttatnak a magyarokhoz, valamint tűzifaprogramjukat is kiterjesztették Kárpátaljára. A Baptista Szeretetszolgálat vezetője, Szenczy Sándor jelenleg is Munkácson tartózkodik, ahol igyekszik minél pontosabb képet kapni arról, mire van szükségük a kinti magyaroknak.

Ismert, hogy október elején a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt közös adománygyűjtési akciót hirdetett, hogy a hamarosan beköszöntő tél előtt segítséget nyújthassanak a határ túloldalán élő magyaroknak.

A két legnagyobb honi egyházközösség, a katolikusok és a reformátusok összesítése alapján a magyar közösségeknek több száz millió forint segítségre lesz szükségük a tél folyamán. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök hangsúlyozta, az együttérzés mellett szükség van az anyagi segítségre és a tettekre, az adományokon sokaknak az élete múlhat. Ezért nemcsak a kárpátaljai egyházakat akarják segíteni, hanem minden egyes embert. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke rámutatott: még a parókiákon, plébániákon és az iskolákban is melegedő közösségi tereket kell majd létrehozni.

Ide várják a felajánlásokat
Az adománygyűjtési akcióban részt vevő szervezetek SMS-adományvonala és zárójelben bankszámlaszáma:
– Magyar Református Szeretetszolgálat: 13600 – 66 (10702019-85008898-51100005);
– Katolikus Karitász: 1356 (12011148-00124534-00100008);
– Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 1350 (11784009-20005320);
– Ökumenikus Segélyszervezet: 1353 (11705008-20464565);
– Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány: 1355 (0627535060);
– Magyar Vöröskereszt: 1359 (10405004-00026542-00000005).

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!