Átadták a KDNP fotópályázatának díjait + videó

Ünnepélyes keretek között vehették át az alkotók a Parlament Gobelin termében a Kereszténydemokrata Néppárt és a Barankovics István Alapítvány által meghirdetett fotópályázat díjait. A neves művészekből álló szakmai zsűri több tucat beérkezett pályamunka közül választotta ki a legjobb alkotásokat. A díjátadáson köszöntőt mondott: Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője, Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője, Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Móser Zoltán a zsűri elnöke.

A díjátadó ünnepségen Hoffmann Rózsa országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy napjainkban mindannyian tapasztalhatjuk, csökken az érdeklődés a kultúra iránt, noha nélküle bizonyosan sivárabb az ember élete. Elmondta: nem a pályázat kiírói nem hiszik, hogy kezdeményezésükkel megállítható lenne a romló folyamat, de úgy vélik ez segíthet értékes alkotások létrehozásában. A kultúra szó a kultuszból ered, természetes hát hogy fontos szerepet tölt be a kerszténydemokrata értékrendben.

Köszöntőjében Semjén Zsolt elmondta, a tavalyi irodalmi pályázat kiírása után több értetlenkedő kérdést hallott, amelyek azt firtatták, mi értelme annak, hogy egy politikai közösség kulturális alkotások megszületésében segédkezzen. A KDNP elnöke szerint az életben nélkülözhetetlen az a tudás, amelyik a műalkotásokból nyerhető, hiszen minden valódi műalkotásban – tematikától függetlenül – felfedezhető a szakralitás. Semjén Zsolt kijelentette, a világ végletes leszűkítése az, ha azt mondjuk, egy politikai közösség csak törvényalkotással foglalkozzon, hiszen belátható mindannyiunk élete sokkalta többrétűbb, színesebb, éppen ezért tekinti a KDNP feladatának, hogy a maga eszközeivel hozzájáruljon a magyar kultúra gazdagításához. A kultúra szeretete, istápolása, sőt művelése egyébként része a Kereszténydemokrata Néppárt hatvannégy éves történelmének, hiszen meghatározó politikusa közül számosan jelentős kulturális teljesítménnyel rendelkeztek, példaként Varga Lászlót, Laci bátyánkat említette, aki – mint tudható – ügyvédi és politikusi hivatása mellett színházat alapított és színdarabokat írt. 

Mészáros József, a pályázatot lebonyolító Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, ahhoz, hogy olyan kulturális alkotások szülessenek, amire az utódaink büszkék lehetnek, ma kell tenni. Mint mondta, a kereszténydemokraták mindig készek voltak tenni ezért az országért, és ez így lesz ezután is.

A KDNP és a Barankovics István Alapítvány fotópályázatának első díját Czimbal Gyula: Magyar tánc és Tóth Zsuzsanna: Az öreg és Édes otthon, a második díjat Thaler Tamás:Feszület Kászonimpér és Bálint Zsigmond: A hegedűkészítő és felesége, a harmadik díjat Németh László: Csillagjárás és Krulik Ábel: Csángóföld sorozat I.-V. című képei nyerték el.

A díjátadást követően Hoffmann Rózsa bejelentette, március 15-én a Kereszténydemokrata Néppárt és a Barankovics Alapítvány kiírja következő pályázatát, amelynek témájáról még folynak az egyeztetések.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!