Átadták a Morus-díjakat

Idén 59 középiskolás kapta meg a Morus-díjat, amelyet katolikus iskolák végzős diákjai nyerhetnek el, akik jó tanulmányi eredményeik mellett aktívan és felelősen vesznek részt közösségi életben, nyitottak a közéletiségre és elkötelezett keresztények – mondta el a Magyar Távirati Irodának Rétvári Bence. A Morus-díj kuratóriuma 2012-ben alakult, az alapítók szerint fontos ösztönözni a diákokat arra, hogy másokért önzetlenül felelősséget vállaljanak.

A KDNP alelnöke kiemelte: olyan tanulók kaphatják meg a Morus-díjat, akik kiemelkedően sokat tettek az iskolán belüli hallgatói közéletért: programokat szerveznek, részt vesznek az érdek-képviseleti munkában, civil szervezeti tevékenységben, diák újságírásban, egyházi kapcsolatok elmélyítésében, lelki programok megvalósításában. Rétvári Bence idesorolta közösségi fórumok és ünnepségek szervezését, a diákparlamenti munkát, vitaestek létrehozását, helyi ügyek felkarolását, az állampolgári ismeretek terjesztését, illetve más közösségépítő tevékenységet.

A Morus-díj kuratóriuma 2012-ben alakult, a testület elnöke: Kiss-Rigó László püspök. Tagjai Blanckenstein Miklós pápai prelátus, Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke, Párdányi Miklós, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója és Rétvári Bence államtitkár, a KDNP alelnöke.

Az alapítók szerint fontos ösztönözni a diákokat arra, hogy másokért önzetlenül felelősséget vállaljanak.

A díjjal azoknak a fiataloknak a munkáját ismerik el, akik nem az individualizmusban hisznek, hanem megvan bennük a készség keresztény értékrendű közösségek szervezésére és közösségeik érdekképviseletére, valamint arra, hogy egyházi- és közösségi programok felkínálásával aktív közösséget kovácsoljanak - fejtette ki Rétvári Bence.

A Morus-díjat, amelyet a kuratórium az idén másodszor hirdetett meg, ezúttal az ország 20 katolikus középiskolájában osztották ki. Ahogy tavaly is, iskolánként egy tanuló az iskolaigazgatók jelölése és a kuratóriumi tagok döntése alapján kaphatta meg az elismerést.

Az 1478. február 7-én született Morus Tamás (Sir Thomas More) angol jogász, lordkancellár, író az Utópia megalkotója, a katolikus egyház mártírja és szentje, akit VIII. Henrik király végeztetett ki.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!