Az IKSZ takarékosabban világítaná éjszaka a fővárosi üzleteket

A fővárosi üzletek és irodaépületek éjszakai kivilágításának korlátozását javasolja többek között az IKSZ az energiatakarékosság érdekében. Stágel Bence a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Azbej Tristan alelnök közleménye szerint jó irányba mutat a főváros Fenntartható Energia Akció-programja. A kereszténydemokrata politikusok további intézkedéseket javasolnak az energiatakarékosság és a szemléletformálás területén.

A részletekről szólva Stágel Bence és Azbej Tristan kifejtette: jónak tartják, hogy az akcióterv az egyedi és központi fűtéses rendszerek helyett a hatékonyabb és fokozottan környezetbarát távhő-ellátás kiterjesztését tűzi ki célul, ugyanakkor szeretnék arra a társadalmi tendenciára felhívni a figyelmet, amely szerint, ha az energiahatékonyság nem társul életmódváltással és takarékos tervezéssel, akkor összességében növekedhet a felhasznált energia mennyisége. Ezért javasolják például az üzletek éjszakai kivilágításának korlátozását. Örömtelinek nevezik, hogy az önkormányzat kézzelfogható intézkedésekkel tervezi a megújuló energiaforrások kihasználását növelni és az épületállomány energiahatékonyságát javítani. Ezzel kapcsolatban javasolják az úgynevezett harmadik feles finanszírozási rendszerek kihasználását, aminek lényege, hogy az ESCO energiacég előfinanszírozza a teljes beruházást, amelynek költségei a működés során keletkező energia-megtakarításból térülnek meg.  

Fontosnak tartjuk az ÖKO-Plusz program folytatását, amely bár viszonylag kis ráfordítással jár, de mégis sok lakást lehet ilyen módon korszerűsíteni – írták, és kitértek arra is, hogy a kerékpáros közlekedés elterjesztéséhez az is nagyban hozzájárulna, ha legalább az önkormányzati tulajdonú és fenntartású épületek esetében a kerékpár mindennapi használatának feltételei biztosítva lennének. Ehhez megfelelő minőségű, biztonságú utak mellett a megfelelő kerékpártározók kialakítása, valamint a munkahelyeken a kerékpározás utáni mosdási, átöltözési lehetőség biztosítása is fontos lenne – hangsúlyozták a kereszténydemokrata politikusok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!