Azonnali és határozott választ kell adni Sólyom László kitiltása miatt

A Kereszténydemokrata Néppárt megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy Robert Fico miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák Köztársaság területéről. Az eljárás nemcsak az Európai Unió szellemével, hanem jogszabályaival is ellentétes. Szükségesnek tartjuk a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió magyar képviselőinek közös fellépését. Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni! – jelentette be a KDNP álláspontját Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. Surján László, a KDNP alelnöke és európai képviselője közölte: kezdeményezi az összes magyar európai képviselő összefogását, annak érdekében, hogy a jövőben az ilyen jogsértéseket meg lehessen akadályozni

Sólyom László magánemberként vett volna részt Révkomáromban a Szent István szobor avatásán, ám miután Robert Fico bejelntette, hogy Szlovákia nem engedi be az országba, az államfő úgy döntött, nem lépi át a révkomáromi szlovák-magyar határt – adta hírül a HírTV helyszíni tudósítója.

A televízió úgy értesült, hogy ha a magyar köztársasági elnök átér Szlovákiába, akkor a helyi hatóságok egy szolgálati autóba ültették volna a magyar államfőt, hogy elvigye a Szent István-szobor avatásának színhelyére, majd beszéde megtartása után távozzon a helyszínről.

Az elnöki konvojt a határátkelőnél a szlovák rendőrfőnök várta, hogy átadja azt a diplomáciai jegyzéket, amelyben a Robert Fico szlovák kormányfő leszögezi: provokációnak tekinti, ha a köztársasági elnök átlépi a határt. Fico közölte, a határon ugyan figyelmeztetik Sólyom Lászlót, de erőszakkal nem fogják feltartóztatni. Ha az államfő nem tesz eleget a döntésnek, és nem szakítja meg útját, Szlovákia durva provokációnak tekinti a lépést.

Sólyom László a révkomáromi hídon tartott sajtótájékoztatót, ahol példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte, hogy megtagadták tőle a belépést a szlovákiai Komáromba. Szavai szerint a végsőkig elment, de nem akart jogsértésbe keveredni, ezért nem lépte át a határt.

Újságírók kérdésére Sólyom László úgy fogalmazott: egy ilyen lépést nem lehet válasz nélkül hagyni és reméli, hogy a magyar diplomácia mindent elkövet, hogy ennek a lépésnek a súlyát éreztesse nemzetközileg, de rámutatott, ettől függetlenül törekedni kell a jó viszonyra.
    
„Nagyon szeretném, ha a jogi lépések mellett történne valami a lelkekben is” – mondta, majd hozzáfűzte: a  történtek ellenére a szlovák vezetőket bármikor szívesen látják Magyarországon, az itt élő szlovákság körében is.
    
A köztársasági elnök rámutatott, hogy szerinte semmiféle biztonsági kockázat nem állt fent és éppen arról szólt volna beszédében, hogy Szent István közös királya a magyar és a szlovák népnek.
    
Az elnök hozzátette, beszédét átadta Magyarország Szlovákiai nagykövetének, kérve, hogy olvassa fel az ünneplőknek és végül tolmácsával mindkét nyelven felolvastatta a belépését megtiltó jegyzéket.
    
A szoboravatást a szlovák rendőrök körülbelül kétszáz rendőrrel biztosították, a Lúdpiac teret vasrácsokkal kerítették el, a több ezer néző a helyszínt 5-6 méter távolságból figyelhette, a sajtó munkatársait táskaátvizsgálás és fémdetektoros vizsgálat után engedték be az elkerített területre. Az MTI helyszínen lévő tudósítója csoportosan gyülekező szélsőségeseket nem látott, egyik nemzet részéről sem.

+

A durva provokációt követően a Kereszténydemokrata Néppárt azonnali és határozott választ követelt Sólyom László kitiltása miatt
 
A Kereszténydemokrata Néppárt közleményében megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Robert Fico miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák Köztársaság területéről. Az eljárás nem csak az Európai Unió szellemével, hanem jogszabályaival is ellentétes.

A KDNP szükségesnek tartja a magyar parlamenti pártok és az Európai Unió magyar képviselőinek közös fellépését. Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni! – jelentette be a párt álláspontját Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

+

Botrányos szlovák magatartás

Fico elnök és kormánya letért az európai gondolkodás útjáról és kóros kisebbrendűségről tett tanúbizonyságot, amikor foggal-körömmel akadályozta Sólyom László beszédének elmondását.

Surján László, a KDNP európai képviselője az Echo Televíziónak adott nyilatkozatában példátlannak nevezte a szlovák kormány fellépését, és kiállt a minden európai polgárt megillető szabadságjogok, ezen belül a szabad mozgás joga mellett. Kifejtette, hogy a szlovák miniszterelnök a koalíció fogja és szégyen, hogy a szlovák kormánypártok a szélsőséges nacionalista szavazók megnyerése érdekében feláldozzák a jószomszédi kapcsolatokat. Rámutatott: az Európai Unió nincs felkészülve arra, hogy kellően szankcionálja azon normák megsértését, amelyeket egyébként minden tisztességes európai evidenciának, magától érthetőnek tart. A magyar–szlovák viszonyt illetően helyeselné a pozsonyi magyar nagykövet hazarendelését és a szlovák nagykövet kiutasítását. A KDNP alelnöke a kdnp.hu-nak bejelentette: kezdeményezi az összes magyar európai képviselő összefogását, annak érdekében, hogy a jövőben az ilyen jogsértéseket meg lehessen akadályozni. Sürgeti, hogy a lisszaboni szerződés mihamarabb életbe lépjen, mert ezzel is növekszik a kisebbségi jogok érvényesítésnek lehetősége. Ugyanakkor e jogok megsértőivel szemben az eddiginél hatékonyabb nemzetközi fellépését kíván, s azt is, hogy a büntetőjog toroljon meg minden emberjogi sérelmet, beleértve a kisebbségeket ért jogsértéseket is. Eddig nem merült fel, hogy lehetnek az Uniónak olyan tagállamai, amelyek még nem nőttek fel az európai gondolkodás eszméihez. Szlovákia most visszaél azzal, hogy jelenleg nincsenek az Uniónak kényszerítő eszközei. E rövidlátó politika új irányba terelheti az európai jogfejlődést.
 

+

Az előzményekről:

A szlovák kormány tagjai már napok óta hecckampányt folytattak a magyar köztársasági elnök látogatása ellen, mondván, provokációnak tekintik, hogy Sólyom László az 1968-as  Csehszlovákia elleni lagresszió évfordulójának napján kíván részt venni a révkomáromi Szent István szobor avatóünnepségén.

Bajnai Gordon miniszterelnök ma délelőtt telefonon egyeztetett Robert Fico szlovák kormányfővel Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatása kapcsán, a szlovák kormányfő biztosította Bajnai Gordont, hogy gondoskodnak a magyar államfő és a rendezvény biztonságáról – jelentette be a kormányszóvivő.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök azt is világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. A szoboravató ünnepség időpont választása és e között már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni.

A magyar miniszterelnök jelezte, hogy a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása. Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a rendezvényen semmifajta atrocitásra nem kerül sor.

Robert Fico miniszterelnök biztosította Bajnai Gordont arról, hogy a szlovák hatóságok gondoskodnak a rendezvény és a magyar köztársasági elnök biztonságáról.

A köztársasági elnöki hivatal a délutáni órákban kiadott közleményében adta hírül, hogy Sólyom László diplomáciai csatornákon keresztül fordult szlovák partneréhez, Ivan Gasparovichoz. Üzenetében a magyar államfő kifejtette: a komáromi Szent István Szoborbizottság meghívását elfogadta, erről a szlovákokat időben tájékoztatta, részvételi szándékát továbbra is fenntartja. A rendezvény időpontjával kapcsolatban Sólyom László jelezte: már 2008. augusztus 21-én, a Csehszlovákia elleni agresszió negyvenedik évfordulóján nyilvános beszédben fejezte ki sajnálatát a cseh és a szlovák népnek. Korábban az időpontot illetően semmilyen szlovák diplomáciai forrás nem vetett fel kifogásokat. A magyar köztársasági elnök biztosította a szlovák államfőt, hogy a korábbi találkozásaik együttműködő szellemének üzenetével érkezik Komáromba.

A híradások szerint ezek után került sor a szlovák kormány rendkívüli ülésére, majd Robert Fico rendkívüli pozsonyi sajtóértekezleten jelentette be, hogy én Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt. 

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Fico jelezte, a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak fogja tekinteni.

„Ha a Magyar Köztársaság elnöke a diplomácia jegyzék ellenére is ma Révkomáromba látogat, durván megsérti a nemzetközi jogszabályokat, a Szlovák Köztársaság törvényeit és a Szlovák Köztársaság szuverenitását” – szögezte le a miniszterelnök. „Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené” – húzta alá Fico, aki szerint Pozsony és Budapest diplomáciai viszonyában „példa nélküli esetről lenne szó”.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák-magyar viszonyt, de hogy milyen a kár mértéke, azt a következő órák fogják eldönteni. Szerinte a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat. Fico és Lajcák szerint a szlovák fél eljárása teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a szlovák törvényekkel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!