Bajban a kórházak

Életszerűtlennek és teljesíthetetlennek tartja a kórházak új minimumfeltételeit egy friss felmérés alapján Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért elnöke, KDNP-s politikus. A szervezet szerint emiatt jövőre a kórházak, vagy kórházi osztályok akár 90 százalékát bezárhatnák. Ha minden előírt feltételnek időben meg akarnak felelni az egészségügyi intézmények, akkor még idén orvosokat kellene felvenniük, és több százmillió forintos fejlesztésre lenne szükségük.

Az átlag magyar kórházból hiányzik hatvan dolgozó, körülbelül hatezer négyzetméter vár bővítésre, felújításra, és 367 millió forint értékű gépműszer beszerzésre szorulnak az intézmények. Csiba Gábor levélben kérte Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy függessze fel a jogszabályt.

A nagyobbik szervezet, a Magyar Kórházszövetség is úgy látja, hogy módosítani kell a szabályozást, bár Varga Ferenc elnök hangsúlyozta: nem ismerik a Csiba Gábor által készített felmérést. Azzal viszont egyetért, hogy a rendelet sok kórházat nehéz helyzetbe hoz. A Kórházszövetség véleménye szerint a betegbiztonság és a minőségi ellátás ennél kevesebb feltétel mellett biztosítható. Varga Ferenc szerint legkevésbé a kisebb városi kórházak tudják majd teljesíteni az új előírásokat.

A vitatott, júliustól élő rendeletben azt szabályozza a minisztérium, hogy minimum hány orvosnak és nővérnek kell dolgoznia egy-egy kórházi osztályon, milyen eszközökre és rutinra van szükség a különböző műtétek elvégzéséhez.

+

Kardiológiai, ortopédiai, neurológiai és idegsebészeti szakrendelést indított szerdán Egerben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház a helyi önkormányzat, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés megállapodása alapján.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere szerint mindez azért vált szükségessé, mert felelőtlen politikusok felelőtlen döntése nyomán veszélybe került a betegek ellátása, azt követően hogy korábban a HospInvest Zrt. átvette az egri kórház működtetését. Ebben a helyzetben sietett a segítségükre a szomszédos megye kórháza, amely heti 80 órában saját társadalombiztosítási finanszírozásának terhére működteti az egri szakrendeléseket. Habis László arról is szólt, hogy a kezdeményezés útnak indításáról több mint egy éve szó van, ám ennyi idő kellett a hatósági engedélyeztetési eljáráshoz.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató főorvosa, kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: amikor a fekete év beköszöntött Egerben és a HospInvest elfoglalta az egri kórházat, rögtön azt ajánlották a miskolci intézményben dolgozó kollégái, hogy találjanak lehetőséget egy, a HospInvesttől független gyógyító munka megvalósítására Egerben. Egyben kifejezte reményét, hogy a most megindított szakrendelések csak az első lépést jelentik, s a jövőben bővíteni tudják mind a rendelési időt, mind a szakrendelések körét. A végső lépést szerinte az jelentené, ha a helyi társadalom visszafoglalná az egri kórházat.

A HospInvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház működtetését, ám a cég 2009 áprilisában csődvédelmet kért. 2009. augusztus 1. óta egy, a Heves Megyei Önkormányzat által létrehozott társaság üzemelteti az egri kórházat. Az egri önkormányzat mindvégig ellenezte a funkcionális privatizációt, illetve civil szervezetek és dolgozói érdekképviseletek is tiltakoztak a szocialista vezetésű megye korábbi döntése ellen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!