A baloldal baja

Gyorsan feledő korunkban már nem is emlékeztünk az alig féléves önkormányzati választási ügyre, amely előre vetítette az idei választások kötelező vádaskodásait, amikor most az Ügyészség előszedte a ládafiából a bajai botrányt és vádat emelt a kétbalkezes baloldali cirkusz miatt. Láthatjuk-e, hogy okultak belőle? Az eddigi jelek szerint alig. Ez a história előrevetítette az idei három választás minden baloldali ügyefogyottságát és várható vereségüket az egész vonalon az országostól az önkormányzatiig.

Ennek előzménye az volt, hogy az időközi választásokon elszenvedett sorozatos vereségek után az egyesült baloldal megnyert egy helyi önkormányzati választást. Ezt úgy értékelték, hogy megfordult a „trend” és most már nyerni fognak. Ehhez azonban további bizonyítékokra van szükségük. Éppen helyi választás lesz Baján, ha ott nyernek, az már a végső győzelem előjele. Nosza hát, mindent bele!

A minden azt jelentette, hogy a piszlicsáré jelentőségű helyi kampányba bevetették a nagy titkos fegyvert. A három pártvezér: Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány együtt kampányolt Baján. Aztán a választást elvesztették. Hát persze, mert a Fidesz megsértette a törvényt, valaki az ismerősét is magával vitte az autóján a szavazásra. Az illetékesek erre megsemmisítették az eredményt és új választást írtak ki. Aztán a baloldaliak azt is elvesztették. Persze nyilván azért, mert a Fidesz biztosan most is csalt, csak azt nem tudni, hogyan, mivel, így aztán nem sikerült a nagy áttörés. Nem lehetett tudni, megfordult-e a trend igaziból.

Rövid csend után az ellenzék ismét a csalás-mesével próbálkozott. A HVG  dokumentálta, hogy a Fidesz szavazatvásárlással bízott meg egy helybelit. De a bizonyítékok jóformán még nyilvánosságra sem kerültek, szinte azzal egyidőben leleplezte az ügy egyik résztvevője, hogy a videófelvételt megrendelésre készítve megrendezték, a vesztegetési jelentet. Ezek után bukott a HVG internetes főszerkesztője, az MSZP főpropagandistája és még egy-két funkci, de az esetből nem tanultak. Nem ismerik a magyarra fordított latin mondást: „A sas nem fogdos legyeket”. Mert a baloldalon nincsenek sasok. Soha nem is voltak. A legyeket azok kapdosták, akiknek marka erre szolgált.

Az aránytévesztés súlyos hiba a politikában. A három pártvezér együttes bevetése kimutatta a nemcsak a kampányolás fantáziátlanságát, de a vezetők ítélőképességének gyengeségét is. Sőt, nem tanultak egy elhibázott Fides6-kampány következményeiből sem. A Fidesz 2006-ban a „Rosszabbul élünk” szlogennel indult és egy szomorú öregasszony képével, miközben felelőtlenül költekezett a kormány és működött a bankkölcsön-eldorádó, úgy látszott, hogy beteljesül a kánaáni jólét. Most viszont, 2014 vége felé érezhetővé vált egy szerény, de biztató életszínvonal-emelkedés.

És akkor a Baloldal előáll a Fidesz egyszer már csütörtököt mondott szlogenjével, hogy „rosszabbul élünk”. És azóta is ezt hajtogatja.

A bajai közös fellépés nem ellensúlyozta a bukáshoz vezető huzavonát az együttes indulás és a közös miniszterelnök-jelölés kérdésében. Egyedül Gyurcsánynak használ, akinek ezzel sikerült MSZP pártelnök utódát és miniszterelnök-utódát úgy lejáratnia és ellehetetleníteni, hogy teljesen eltűntek a politikai életből. Igaz viszont, hogy ő maga egy jottányival sem került előbbre.

A baloldal tehát mostanra nemcsak egységes vezetéssel nem rendelkezik, de még valamiféle egy irányba vivő eszmével vagy használható gondolattal, ajánlattal. Jövőre mutató ígérettel sem.

Ilyenkor szokott bekövetkezni az, hogy az ellenfél túlgyőzi magát, és ez a helyzet akkora felelőtlenséggel jár, aminek már nem tud eleget tenni.

Egyes megfigyelők úgy vélik, Gyurcsányt ez a választás nem igazán érdekli. Már 2018-ra készül, akkorra építi fel önmagát. Más megfigyelők szerint viszont már mindörökre kiiratkozta magát a nagypolitikából.

Valóság tehát, hogy a Fidesz-KDNP valódi ellenfél nélkül maradt a politikai színtéren. Úgy is szokták mondani, hogy csak ő buktathatja meg önmagát. Ez pedig nagyon veszélyes ellenfél, bőven láttunk olyan példát az elmúlt 25 évben.

Van a bajai ügyben is hasonló motívum, amelyet senki nem méltatott figyelemre.

A hamisítók szinte biztosra mentek amikor eljátszották a vesztegető szerepét, aki fideszes. Csak éppen nem volt közöttük egyetlen valódi fideszes sem. Ahhoz, hogy a trükkjük sikerüljön, hogy hiteles legyen, ahhoz egy igazi víz- és tűzálló fideszes is kellett volna, ha a vesztegetés bűnügyi szakaszába kerül. Ennek hiányában, ha előbb nem, akkor a nyomozásban könnyű bizonyítani, hogy a vesztegetőnek semmi köze a Fideszhez. De még erre sem volt szükség, annyira dilettáns volt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!