Barátokat kell gyűjteni az Unióban

Április 1-jétől az unió lakosai európai polgári kezdeményezést indíthatnak, ezzel befolyásolhatják, hogy miről hozzon jogszabályt az Európai Bizottság. Támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amely a külhoni magyar közösségek kiterjedt önrendelkezési jogára irányul – mondta Pálffy István a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője napirend előtt az Országgyűlésben.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: hét uniós országból egymillió aláírást kell összegyűjteni, de bizonyosan sok százezer magyar támogatna egy ilyen javaslatot. Hozzátette: egy ilyen kezdeményezésben a magyar külpolitikának is szerep jut, hiszen hat országban kell „barátokat gyűjteni”.   

Győri Enikő külügyi államtitkár válaszában kiemelkedő jelentőségűnek, mérföldkőnek nevezte az európai polgári kezdeményezés bevezetését. A KDNP-s képviselő konkrét témajavaslatával kapcsolatban azt mondta, ezt nem lehet csak magyar ügynek beállítani, hiszen akkor nem lesz meg a hét ország támogatása.     

Varga István, a Fidesz országgyűlési képviselője a 80 éve született Antall József néhai miniszterelnökről emlékezett. A rendszerváltás utáni első miniszterelnök kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy elhivatottság nélkül nem lehet politizálni.. Mint mondta: „lenne tőle mit tanulnunk”.       

Karácsony Gergely, az LMP képviselője április 11., József Attila születésnapja és a költészet napja apropóján, illetve a két évvel ezelőtti országgyűlési választás első fordulója alkalmából arról beszélt, hogy a kulturális ágazat szenvedte el a legnagyobb forráskivonást az elmúlt két évben.   

Győri Enikő költői túlzásnak nevezte az ellenzéki képviselő szavait, utalva arra, hogy éppen a közelmúltban bővült 10 milliárd forinttal a kulturális pályázati keret. Az államtitkár válaszában bejelentette, hogy a Kossuth tér felújítása után József Attila szobra visszakerül a térre, egy jobban látható helyre.

Bödecs Barna (Jobbik) azt firtatta, hogy jó-e Magyarországnak, ha ismét importból beszerzett autóbuszokkal történik a budapesti autóbusz-közlekedés megújítása. A politikus a Jobbik nevében azt követelte a kormánytól, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen tendereken a hazai gyártók is elindulhassanak.

Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy a kormány képviselője írásban válaszol majd.

A szocialisták káoszt hagytak hátra

A KDNP a szocialisták által a jelenlegi kormányra hagyott "államigazgatási dzsungel" rendbetételének szükségességét hangsúlyozta a járások kialakításáról szóló törvényjavaslat  általános vitájában, míg a Jobbik és az LMP államosításra hivatkozva és a hatástanulmányok hiánya okán bírálta az előterjesztést.

A szocialisták olyan államigazgatást alakítottak ki, amely versenyképtelenné tette az országot – jelentette ki a kereszténydemokrata Hargitai János, aki szerint az államigazgatás dzsungelében az intézmények nem tudnak szót érteni egymással.

A járások kialakításának célja, hogy létrejöjjön a rendszernek az állampolgárokhoz legközelebb lévő lába - érzékeltette az átalakítás okát. Mint mondta, a jogszabály tiszta megoldást hoz az önkormányzatok és az államigazgatási szerv feladatmegosztásában azzal, hogy a hatáskörök egy jelentős része átkerül a járásokhoz.

Emlékeztetett arra, hogy a kormányhivatalok ma már mérhető megtakarítást eredményeztek, a korábbi integrálatlan rendszerhez képest több tízmilliárd forinttal olcsóbban működnek. Hargitai János szerint - aki a Baranya megyei kormányhivatal vezetője - a megyék szintjén is folytatni kell az építkezést, mert semmi nem indokolja, hogy például a bányakapitányságok, a vízügyi igazgatóságok vagy a nemzeti parkok ne ide tartozzanak.

Felhívta a figyelmet: az előterjesztés úgy szabályozza az önkormányzatok és a járások közötti vagyonmegosztást, hogy ha a közösen használt ingatlan megosztható, osszák meg azt az intézmények, ám ha ez nem lehetséges, akkor a használatarányosan tulajdonolják azt. Hozzátette: ha nem sikerül erről megegyezni, a végső döntést a kormányhivatal hozza meg.

Elmondta azt is: járási hivatalok nem csak a járások székhelyén jöhetne létre, és hangsúlyozta, az átalakítások miatt eddig sem veszítette el senki a munkáját.

A törvényeknek pozitívan kell diszkriminálniuk a gyermekeket!

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényeknek pozitívan kell diszkriminálniuk a gyermekeket, ezért üdvözölte a Ház előtt fekvő törvényjavaslatot, amely - mint mondta - összefoglalja azokat a módosításokat, amelyek hozzájárulnak egy gyermekbarátabb igazságszolgáltatás megvalósításához Magyarországon.

  Garanciális elemnek nevezte, hogy a bíráknak a gyermekek számára is felfogható, értelmezhető nyelven kellene fogalmazniuk, továbbá módosulnának a zárt tárgyalás elrendelésének feltételei a kiskorúak védelmében, csakúgy, mint az elévülési szabályok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!