Benyújtotta alkotmányjavaslatár az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP szövetség

Beterjesztette az Országgyűlés elé alkotmányjavaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetség. A Magyarország Alaptörvénye című indítványt a két frakcióvezető, Lázár János a Fidesz és Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője  adta át a parlament főtitkárának. Soltész István tájékoztatása szerint az alkotmány általános vitája március 22-én, kedden kezdődhet, a zárószavazás pedig április 18-án, hétfőn lehet az Országgyűlésben.

Lázár János a parlamenti benyújtás előtt újságíróknak úgy fogalmazott: „azt reméljük, hogy a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nevében ma a jövő Magyarországának alkotmányát, Európa egyik legjövőorientáltabb alkotmánytervezetét tudjuk beterjeszteni”. Hozzátette, bíznak abban, hogy az Országgyűlés – érdemi vita után – javaslatuk jelentős részét elfogadja, valamint abban is, hogy a parlamenti képviselők részt vesznek majd a vitában.

Harrach Péter szerint ez az alaptörvény a teljes nemzet, minden magyar ember alkotmánya lesz. Az új alaptörvény a múltat, a jelent és a jövőt is átfogja, hiszen a történeti alkotmány értékeire alapozva a jövő építésére szólít fel, és biztosítja ennek lehetőségét – fogalmazott a kereszténydemokrata frakcióvezető. A kereszténydemokrata politikus elmondta: aki jó szándékkal olvassa ezt a törvénytervezetet, az felfedezi benne közös értékeinket és céljainkat.

+

A kormánypárti frakcióvezetők átadták az államfőnek az alaptörvényről szóló törvényjavaslatot

Lázár János r Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a Sándor-palotában átadta Schmitt Pál köztársasági elnöknek a frakciószövetség alaptörvény-tervezetét. A Fidesz frakcióvezetője  arra kérte az államfőt: forduljon felhívással a parlamenti képviselőkhöz, hogy vegyenek részt az alkotmányozás folyamatában.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azt kérte az államfőtől, hogy forduljon felhívással a civil szervezetekhez is, mondják el véleményüket a törvényjavaslatról. Mint emlékeztetett, nemzeti konzultáció keretében szeretnék az új alkotmányt elfogadni. Hozzátette: az új alkotmánnyal kapcsolatban 8,5 millió választópolgárt kerestek meg, s közülük már több mint 800 ezren visszajeleztek.
   
Lázár János szólt arról, hogy a javaslat vitája április 18-ig tart majd az Országgyűlésben. Elmondta még, hogy mérlegelték az államfő alkotmányra vonatkozó javaslatait, s azokat az Országgyűlés elé terjesztik. Arra kérte az államfőt, hogy tanulmányozza a tervezetet és a következő egy hónapban tegyen újabb javaslatokat az Országgyűlés számára.
   
Harrach Péter úgy fogalmazott: azt tartották méltónak, hogy elsőként a köztársasági elnöknek adják át a törvénytervezetet.
   
Schmitt Pál megköszönte az eddig elvégzett munkát a kormánypárti frakcióvezetőknek.
   
Lázár János, miután átadták a törvénytervezetet az államfőnek, a Sándor-palota előtt újságíróknak azt mondta: az előterjesztés nincs kőbe vésve, mindenki javaslatát várja a kormánypárti frakciószövetség. Hozzátette: egészen biztos, hogy április 18-án Magyarországnak új alkotmánya lesz. Harrach Péter azt mondta: ez az alkotmány mindenkinek az alkotmánya lesz.
   
Lázár János újságírói kérdésre közölte: valóban érdemben változnak az Alkotmánybíróság hatáskörével és jogkörével kapcsolatos alkotmányos rendelkezések. Mint fogalmazott: egyelőre nem minősítené, hogy ez gyengébb vagy erősebb Alkotmánybíróságot jelent-e. Hozzátette: bővíteni szeretnék az előzetes normakontroll lehetőségét, valamint az utólagos normakontrollra is lehetőség lesz. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az Alkotmánybíróság gyengülne.
   
Beszélt arról is, hogy az új alkotmány a demokrácia alapjait 1956-ra vezeti vissza. Harrach Péter hozzátette: az előterjesztést a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője azért nem írta alá, mivel a benyújtók nem vehetnének részt a módosításban.
   
Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta: a gyermekek után járó szavazati jog kérdését nyitva hagyja a törvénytervezet. Erről a kérdésről a parlamenti vitában kell majd állást foglalniuk a képviselőknek – jelentette ki. Szavai szerint vegyes az állampolgárok megítélése a kérdéssel kapcsolatban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!