Csak a tartalék zárolásával érhető el a hiánycél

Akkor tartható a 2009-re tervezett, GDP-arányosan 3,9 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány, ha a kormány zárolja a GDP 0,3 százalékát kitevő, 78 milliárd forint összegű stabilitási tartalék nagyobb részét, ha ez nem valósul meg, akkor a hiány 4,1 százalék lesz – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új inflációs jelentésének szakértői ismertetésén.

A jegybank elemzői stábjának helyettes vezetője úgy véli, hogy a GDP 0,3 százalékát kitevő, 78 milliárd forint összegű stabilitási tartalék egy részének zárolásával érhető el a kitűzött hiánycél. Kovács Mihály András arra is felhívta a figyelmet, hogy 2011-ben az szja-sáv 15 millió forintra való kiterjesztése miatt csökken az adóbevétel, ráadásul a 2010. évi MNB-veszteség utólagos megtérítése miatt összességében 4,3 százalékra nőhet az eredményszemléletű hiány.

Az MNB új inflációs jelentése nem változtatta meg a bruttó hazai termékre vonatkozó (GDP) prognózist, amely szerint a gazdaság 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal esik vissza. Az infláció 2009-ben átlagosan 4,5 százalék, jövőre 4,1 százalék lesz, 2010 harmadik negyedévében már 2,5 százalékra csökken. Az új inflációs jelentésben – a júliusi átlag alapján – az MNB erre az évre 281,1 forintos, jövőre 272,1 forintos euróárfolyammal kalkulált.

Az MNB által jelzett új makrogazdasági pálya szerint az idén a háztartások fogyasztási kiadásai 8,3 százalékkal esnek vissza, a beruházások 9,2 százalékkal csökkennek. A közösségi fogyasztás 2,2 százalékkal, a természetbeni juttatás 1,0 százalékkal csökken. A kivitel 14,5 százalékkal, a behozatal 17,9 százalékkal zsugorodik, a folyó fizetési mérleg hiánya az idén 2,9 milliárd euró lesz a korábban várt 4,1 milliárd euróval szemben. A lakossági reáljövedelem az MNB előrejelzése szerint az idén 4,3 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal csökken.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!