Díjazzák az élhetőbb környezetet teremtő városokat

A biodiverzitásról, a reformáció napjáról is szó esett a parlament ülésén a napirend előtti felszólalások között. Michl József, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője emlékezetett arra, hogy 2010-ben az általa vezetett település nyerte el biodiverzitás fővárosa címet. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár válaszában a túlélés küzdelmének nevezte a biodiverzitás terjesztését, hozzátéve, ebben fontos szerep jut a településeknek

A kereszténydemokrata politikus felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a  a 2011-es biodiverzitás fővárosa címeket a magyar nyerteseknek a mai napon adják át. Tata polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2010-ben az általa vezetett település nyerte el ezt a címet.  

Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár válaszában a túlélés küzdelmének nevezte a biodiverzitás terjesztését, hozzátéve, ebben fontos szerep jut a településeknek. 2011-ben sorrendben másodjára négy kategóriában pályázhattak a települések a biodiverzitás fővárosa címért, „akik élhető világot teremtenek a közösségeknek és ezek példaként felmutathatók másoknak is” – mondta az államtitkár, akinek közlése szerint a júniusi határidőig 50 település pályázott; a díjakat Tatán adják át.

A biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig. Nemcsak a Föld fajainak sokféleségét, hanem a fajon belüli variabilitást és az élőlény-együttesek változatosságát is értjük alatta. Az ökológia tudománya foglalkozik a biodiverzitással. A Biológiai Sokféleség Egyezményt 1992. június 13-án írták alá Rio de Janeiróban az ENSZ Környezet és Fejlődés Konferenciáján.

A biodiverzitás fővárosa címért tavaly negyvenhárom település versengett, melynek előzménye az ENSZ azon elhatározása volt, hogy 2010 legyen a biodiverzitás éve. Több ország csatlakozott ehhez a felhívások, köztük hazánk is. Tata megnyerte nemcsak a 10-30 ezres lélekszámú városok között nyerte el az első díjat, de az őszpontszáma is a legmagasabb lett.

A Fidesz a reformáció napjáról

Csöbör Katalin fideszes képviselő az október 31-i reformáció napjáról emlékezett meg napirend előtti felszólalásában.  

Soltész Miklós államtitkár megköszönte a hozzászólást, amely szerinte rámutatott arra, hogy „vannak olyan időszakok, minden nemzet és társadalmi csoport között, amikor az ellentétek hatalmasak, de mindezeket rendbe lehet tenni és el lehet simítani”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!