Egy közülünk: aláírásgyűjtés az emberi élet védelmében

A magzati élet védelmének fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az „Egy közülünk” uniós polgári kezdeményezéshez kapcsolódó rendezvényen hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: nem egy direktben abortuszellenes kezdeményezésről van szó, hanem az a cél, hogy uniós forrásokat ne lehessen embrió-kísérletekre fordítani. A kezdeményezéshez neves művészek is csatlakoztak.

Semjén: uniós forrásokat ne lehessen embrió-kísérletekre fordítani!

Ugyanakkor nem egy hitbuzgalmi kezdeményezés indult – szögezte le a KDNP elnöke, hozzátéve: megfelel a hitüknek, de tisztán emberi jogi és filozófiai alapon is megáll a kezdeményezés, ezért azt támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség egyaránt. Jelezte, hogy Erdő Péter bíborossal is konzultált, aki szintén támogatja a kezdeményezést.

Megjegyezte: több szempontból is fontos az aláírásgyűjtés. Ki kell használni az unióban rejlő lehetőségeket, a rendelkezésre álló eszközöket, és az, hogy uniós polgárok kikényszeríthetik, foglalkozzon a szervezet ezzel a kérdéssel, egy ilyen lehetőség – mutatott rá. Hangsúlyozta: fontos, hogy a magzati korban lévők, – akik a legkiszolgáltatottabb és a leginkább jogfosztott kisebbség –, szempontjait is képviseljék, és érdekükben megszólaljanak.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár hozzátette: legalább hét uniós országból egymillió aláírásnak kell összegyűlnie, ez Magyarországon minimum 16.500 aláírást jelent.

Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyarországi koordinátora kiemelte: égető szükség van a megfogant életek védelmére. Ez nem pártpolitikai, vagy vallási kérdés, hanem olyan érték, amely társadalmunk alapját jelenti - mutatott rá. A kezdeményezés 2012.április 1-én indult – idézte fel.

Az aláírásgyűjtéshez az Országgyűlés katolikus képviselőinek csoportja és több kormánypárti politikus is csatlakozott hétfőn.

Az „Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében. A kezdeményezés fő célja, hogy az EU a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket.

A kezdeményezést legalább 7 EU tagországból származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a 7 tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást. Miután összegyűlt az 1 millió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.
Az aláírásokat anyák napjáig, május 5-ig gyűjtik.

Neves művészek is a támogatók között

Csatlakozott az aláírásgyűjtéshez Pitti Katalin operaénekes; Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház vezetője; Hegedűs Endre zongoraművész; valamint Szikora Róbert zenész.

A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön – mondta el a Magyar Állami Operaházban tartott hétfői sajtótájékoztatón Frivaldszky Edit, aki az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület nevében támogatja a kezdeményezést.

Pitti Katalin operaénekes arról szólt, hogy „a mag a jövendő élet és annak minden rejtelme, érdekessége, küzdelme és öröme – végtelen lehetőségekkel”. A nagycsaládból származó Oberfrank Pál arról beszélt, hogy „nagy boldogság és nagy felelősség a gyermekvállalás. Életünk egyik legnagyobb csodája, hogy életet adhatunk. Illő komolysággal és tisztelettel fogadjuk ezt a teremtő erőt, éljünk és ne visszaéljünk vele!”

Szikora Róbert zenész is hangsúlyozta, hogy védeni kell a magzati életet. Hegedűs Endre zongoraművész elmondta: nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol szintén több százezren álltak ki azért, hogy legyen elfogadott, az élet a fogantatással kezdődik.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója rámutatott, hogy a ház közvetett módon ugyanezt a célt szolgálja, részben a gyermekbarát munkahely megteremtésével, részben azzal, hogy a babazászlót kitűzik a művészbejáróra, ha újszülött érkezik valamelyik operaházi munkatárs családjába. Kiemelte: az Útravaló című általuk készített CD-t idén minden újszülött megkapja, az anyák napja előtti szombaton délelőtt pedig 300, gyermeket váró párt látnak vendégül előadásukon, a terhességet igazoló könyvvel lehet ingyenes jegyet igényelni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!