Emelkedett az egyházi iskolákba járók száma

Enyhe emelkedést mutat az utóbbi évekhez képest az egyházi közoktatási intézményekbe járók száma - derült ki a négy magyarországi történelmi felekezet statisztikájából. A 2007-2008-as tanévben összesen közel 1,4 millió diák tanult a közoktatásban, ebből mintegy 110 500-an egyházi iskolákban. A Magyar Katolikus Egyháznak jelenleg 69 óvodája, 107 általános iskolája, 56 gimnáziuma, 14-14 szakiskolája és alapfokú művészetoktatási intézménye, 17 szakközépiskolája és 52 kollégiuma van – közölte az MKPK sajtóirodája.

Ezekbe az intézményekbe összesen 65 ezren járnak, amely enyhén növekvő tendenciát jelent az utóbbi években. A pedagógusok létszáma 5 820, közülük 225 a szerzetes- illetve paptanár. A katolikus közoktatási intézményekből 165 egyházmegyei, 145 szerzetesrendi, 19 pedig egyéb fenntartásban van. A 2008–2009-es tanévtől megszűnik két katolikus általános iskola és egy óvoda, ugyanakkor alakult egy új óvoda is. Egy esetben történt intézmény-összevonás, míg fenntartóváltás az egyházon belül, illetve fenntartót érintő változás összesen öt intézményben ment végbe. Ez utóbbi kategóriába tartozik többek között az, hogy egyik iskolájukban a nyolc osztályos gimnázium átállt a négyosztályos rendszerű képzésre.

A Magyarországi Református Egyház zsinata oktatási irodavezetőjének adatai szerint 33 óvodát, 62 általános iskolát, 26 középiskolát, 5 szakképzőt, 11 művészetoktatási, 6 gyógypedagógiai intézményt, 22 diákotthont, valamint 2 pedagógiai szakszolgálatot és 1 pedagógiai szakmai szolgáltató intézményt működtetnek a reformátusok. Papp Kornél tájékoztatása szerint az utolsó zsinati ciklusban, ami hat évet jelent, intézményeik száma 18-cal, az ellátott feladatok száma 36-tal, az oktató-nevelő munkában részvevő növendékek száma pedig mintegy 7 000 fővel gyarapodott, így összesen mintegy 34 700 tanuló jár református közoktatási intézményekbe. 36 többcélú intézményük van, a 116 intézményt működtető 79 fenntartó közül pedig a 68 egyházközség az intézményhálózat közel háromnegyedét működteti. Három új református intézmény jött létre.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) oktatási osztálya tájékoztatása szerint 2007-ben közoktatási intézményeikbe összesen 9 852-en jártak, ez a 2006-os 9611 főhöz képest emelkedést mutat, ugyanakkor kevesebb, mint a 2005-ös 10 .674 fő. Az egyház 12 gimnáziummal rendelkezik, ahol 5 638 tanuló folytatja tanulmányait.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) tartozó Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában lévő három oktatási intézményt összesen 530-an veszik igénybe. A BZSH közoktatási intézményei összesen mintegy 65 pedagógust alkalmaznak – közölte Pintér Ágnes, a Mazsihisz oktatási szakértője.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!