Fellélegezhet Magyarország

Az új kormányzatnak pozitív jövőképet kell felmutatnia, és nemzetépítő stratégiát kell adnia, ám a kilábalás csak teljes körű összefogással, a közösségek megerősítésével képzelhető el – állítják egyházi személyiségek a választási eredmények kapcsán. Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, fontos a nemzeti egység az elcsatolt részeken élő magyarsággal is. „Sok ember számára a fellélegzés időszaka kezdődik, még akkor is, ha tudjuk, hogy a beszorítottság és a megkötöttség leszűkíti a mozgásteret” – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

„Bízni kell a nemzetben lévő tehetségben, megfelelő körülmények között ugyanis nagy dolgokra képes” – mondta Osztie Zoltán atya, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke (KÉSZ), aki szerint hiába szerzett kétharmados parlamenti többséget és ezzel soha nem látott támogatást a választásokon a Fidesz–KDNP-szövetség, az ország jelenlegi, katasztrofális helyzetéből csakis teljes körű összefogással lehet kilábalni. Kijelentette: üdvözlendő, hogy nyilatkozata alapján Orbán Viktor az elcsatolt területek magyarságával közösségben képzeli el a nemzeti egységet. Osztie Zoltán szerint a választási eredmény megmutatta: mégsem vagyunk következmények nélküli ország, és ez erkölcsi szempontból fontos. Mint mondta, vasárnap „lemostuk a gyalázatot”, s meg van rá az esély, hogy a „magyar név megint szép lesz”.

Ehhez pozitív jövőkép, nemzetépítő stratégia is kell. A KÉSZ elnöke szerint alapvető, egyben üdvözlendő Orbán Viktor Fidesz-elnök üzenete, amikor a Miatyánkból idézve, azt mondta, „Győzedelmeskedjék a te akaratod!”. Ez a felfogás ugyanis teljes mértékben ellentétes a mára egyébként eltűnt SZDSZ korábbi választási plakátján megjelent önző, liberális alapvetéssel, miszerint: „Legyen meg az én akaratom!”

„Sok ember számára a fellélegzés időszaka kezdődik, még akkor is, ha tudjuk, hogy a beszorítottság és a megkötöttség leszűkíti a mozgásteret” – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a választási eredmények kapcsán.

A kormány és az egyházak kapcsolatáról a püspök elmondta, hogy az utóbbi években átélt „dilettantizmus és rosszindulat” után csak jobb korszak jöhet. Le kell ülni tárgyalni azoknak, akik egymást stratégiai partnernek tekintik, hiszen vannak olyan ügyek, amelyekben az egyházak eddig is vállaltak feladatokat – tette hozzá. Egy olyan kabinettel másként lehet tárgyalni, amely ezt elfogadja.

Bölcskei az Európa Rádiónak azt mondta, az előző kormány legnagyobb hibája az volt, hogy gyengítette a közösségeket. „Ezek után a legfontosabb, hogy a fejekben és a szívekben rend legyen, és a közösségek megerősödjenek, mert vannak olyan nehézségek, amelyeken csak együtt lehet túljutni” – jelentette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!