Fennmarad a távhőtámogatás, de szigorúbb lesz az ellenőrzés

A kormány ősszel dönt a gáz-, és távhőtámogatás meghosszabbításáról, azonban szigorúan ellenőrizni fogja a támogatási kérelmeket, és fellép azzal szemben, aki jogtalanul nyújt be igényt – mondta Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Megerősítette, fenn kell tartani a távhő- és gázártámogatást mindazok számára, akik a legalsó két jövedelmi kategóriában élnek.

Soltész Miklós beszélt arról is: meg kívánják tartani a szociális üdültetés rendszerét, hangsúlyozottan a rászoruló nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, valamint az idős emberek részére. Mint mondta, a tárca tervei között szerepel az, hogy preferálnák a hátrányos helyzetű térségbe irányuló turizmust. Aki például Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Békés megyébe menne üdülni, az többet kapna támogatásként, mint aki egy frekventált turisztikai helyen kíván kikapcsolódni, hozzátéve: így lehetne felzárkóztatni a közvélemény számára még fel nem fedezett turisztikai helyeit.
    
Soltész Miklós közölte: a szociális tárca vizsgálatai szerint vannak olyan alapítványok, melyeket meg kell erősíteni, és vannak olyanok, amiket össze kell vonni. Az utóbbira példaként említette meg a Hajléktalanokért Közalapítványt és a Budapesti Hajléktalanokért Közalapítványt. Közölte: van olyan alapítvány is, melynek a működését, feladatait a minisztériumok háttérintézményébe kívánják betagolni.

Szólt arról is, hogy a szociális tárca vizsgálatot indított el négy fogyatékos embereket és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégnél. Soltész Miklós kitért arra, Magyarország uniós elnöksége alatt a szociális államtitkárság fő feladata a népesedéspolitika és az ehhez kapcsolódó családügy, valamint a fogyatékosügy lesz. Mint mondta, Magyarország nagyon el van maradva a fogyatékossággal élők foglalkoztatásában; míg Európában a fogyatékkal élők 30 százalékát foglalkoztatják, addig ez a szám Magyarországon mindössze nyolc százalék.
    
A kereszténydemokrata politikus közölte: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapjáról már letölthető az a huszonhat oldalas módszertani útmutató, amelyből megismerhetők az iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó szabályok. A dokumentumot azért hozták létre, mert több jegyző jelezte, szükség lenne egy pontosan leírt útmutatóra. A jegyző teendői mellett a gyermekjóléti szolgálat teendőit is pontosan megfogalmazza a dokumentum. Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra: a gyermek védelembe vétele nem azt jelenti, hogy elveszik a családtól, hanem azt, hogy a szülők segítséget kaphatnak például a gyermekjóléti szolgálattól.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!