Folytatódik az egyeztetés a köznevelésről

A köznevelés sikeres átalakítása érdekében zajló egyeztetés jövő csütörtökön folytatódik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkársága. Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy „a szakszervezetek részt vesznek a köznevelés jövőjét meghatározó megyei fejlesztési tervek előkészítésében, a pedagógus-életpályamodell fontos részleteinek – például a minősítési rendszerek – kidolgozásában, ellenőrző szerepet töltenek be a közoktatás átalakításának folyamatában”.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelték: az Emmivel kötött megállapodásnak megfelelően a pedagógusok öt szakszervezete nem vesz részt a kilátásba helyezett sztrájkban, és nem is támogatja.

Mint írták, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben utasította vissza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) „megtévesztő információit”, és kijelentette: nem vesz részt munkabeszüntetésének megszervezésében. A PSZ egyúttal felszólította a sztrájk szervezőit, „semmilyen módon ne hivatkozzanak a legnagyobb szakmai érdekképviseletre” – közölte az Emmi.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy „a szakszervezetek részt vesznek a köznevelés jövőjét meghatározó megyei fejlesztési tervek előkészítésében, a pedagógus-életpályamodell fontos részleteinek – például a minősítési rendszerek – kidolgozásában, ellenőrző szerepet töltenek be a közoktatás átalakításának folyamatában”.

Kiemelték továbbá, hogy a kormány maradéktalanul betartja a Pedagógusok Szakszervezetével, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetével, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével január 22-én aláírt egyezség valamennyi pontját. A köznevelésért felelős államtitkárság e szervezeteken kívül a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével, illetve a Munkástanácsok Pedagógus Ágazatával kiegészült munkacsoportokban eredményes munkát folytat a köznevelési rendszer sikeres megújításáért – tették hozzá.

A PDSZ január 18-án lépett ki a pedagógus-szervezetek közös sztrájkbizottságából.

Az Emmi oktatásért felelős államtitkársága február 15-én, az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban folytatott tárgyalássorozat lezárása után az MTI-vel azt közölte, hogy a PDSZ a többi szakszervezettel kötött megegyezéssel ellentétben olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyek teljesülésük esetén veszélybe sodornák az egész magyar iskolarendszer működését. Mendrey László, a PDSZ elnöke aznapi sajtótájékoztatóján azt mondta: teljes kudarccal zárult az öt tárgyalási fordulóból álló tárgyalássorozat. Másnap a PDSZ elnöke bejelentette, hogy a március 15-i ünnepségek utáni időszakra határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetnek. Szervezéséről a PDSZ péntek délután Budapesten tart sajtótájékoztatót.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!