Glemp bíborossal kiemelkedő egyházi vezetőt veszített el Lengyelország

Együttérzését fejezte ki a magyar kormány nevében a lengyel katolikus egyháznak és az egész lengyel népnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Józef Glemp bíboros halála miatt pénteken. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Józef Glemp személyében egy kiemelkedő egyházi vezetőt, egyháza és hazája sorsáért, szabadságáért felelősséget viselő főpapot vesztett el Lengyelország.

Semjén Zsol közleménye:

Tisztelettel adózunk Glemp bíboros emlékének

Magyarország Kormánya együttérzését fejezi ki a lengyel katolikus egyháznak és az egész lengyel népnek Józef Głemp bíboros halála felett érzett fájdalmában. Józef Głemp személyében egy kiemelkedő egyházi vezetőt, egyháza és hazája sorsáért, szabadságáért felelősséget viselő főpapot vesztett el Lengyelország. Az egykori prímás nehéz történelmi időszakban vezette a lengyel katolikus egyházat. Kiegyensúlyozott, párbeszédre nyitott politikájával az egyház történelmi szerepet töltött be a kommunista uralom elleni küzdelemben.

Számos alkalommal tapasztalhattuk meg Magyarország iránti tiszteletét és szeretetét. Fontos szerepet töltött be a magyar-lengyel egyházi kapcsolatokban is. Magas rangú egyházi vezetőként több alkalommal is hivatalos látogatást tett Budapesten. Beszédeiben mindig nagyra értékelte a magyar-lengyel történelmi, egyházi és szakrális kapcsolatok jelentőségét.

Emlékét tisztelettel őrzi Magyarország.

Semjén Zsolt
miniszterelnök-helyettes

+

Hosszú betegség után nyolcvanhárom éves korában hunyt el Józef Glemp bíboros, aki 1981 és 2009 között volt Lengyelország prímása; vezetése idején az egyház történelmi szerepet játszott a kommunista uralom elleni küzdelemben.

Jozef Kloch, az egyház szóvivője arról tájékoztatott közleményében, hogy Glemp bíboros szerda este hunyt el Varsóban. Régóta betegeskedett, a lengyel média szerint tüdőrákja volt.

Glemp bíborost a néhai II. János Pál pápa nevezte ki Varsó érsekének és Lengyelország prímásának 1981-ben. Néhány hónappal hivatalba lépése után hirdették ki a hadiállapotot a lengyel kommunista vezetők a szovjet blokk első szabad szakszervezetének, a Szolidaritás mozgalomnak az elfojtására. Bár Glemp igyekezett kerülni a kommunista hatalommal való szembekerülést, a katolikus templomok az 1980-es években a demokratikus ellenállás központjaivá váltak. A kommunizmus bukásakor, 1989-ben a lengyel katolikus egyház közvetített a békés hatalomátvételben. A rendszerváltás után Glemp bíboros megszilárdította a lengyel katolikus egyház helyzetét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!