Gulyás Gergely: Az útdíj alapvetően igazságos

Nincs valós programjuk és az ellenzékkel is elégedetlenek a tüntetők – mondta el Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a HírTV P8 című adásában. Beszélt Merkel látogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a kormányzás során elkövetett hibákról is. A vasárnapi zárva tartás ügyéről elmondta, hogy negatív gazdasági hatásokra nem számít.

Gulyás Gergely az Országgyűlés alelnöke a pénteki tüntetésről elmondta: nincs érdemi egységes mondanivalójuk a tüntetés szervezőinek, ráadásul az ellenzékkel is elégedetlenek. Ugyanakkor valós programmal nem lépnek fel, ehelyett üres jelszavak vannak – mint az „új alkotmány” jelszava, pedig ez az első olyan alkotmány, amelyet demokratikus kormány fogadott el – mutatott rá. Ez ügyben azonban nem érdemi párbeszédet akarnak szerinte a tüntetők, hanem részben gyűlölet által motivált, üres propaganda zajlik ellene.

A gyülekezési törvény esetleges módosítása miatt meghirdetett tüntetés kapcsán elmondta: a jogszabályon belül vannak szakmai vitás kérdések, ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2006. október 22-én a Gyurcsány-kormány hónapokra kordonnal zárta el a Kossuth teret, majd válogatás nélkül véresre verték a demonstrálókat. Ehhez képest most a gyülekezési jogért tüntetők rendezvényéről Gyurcsányék nincsenek kitiltva, míg a Fidesz igen.

Amerikával kapcsolatban Gulyás elmondta: szövetségesek vagyunk, de a politikai együttműködésben 2011 óta viták vannak az amerikai nagykövetség belpolitikai szerepvállalása miatt. Gulyás rámutatott, hogy nem szerencsés egy amerikai diplomatának ebbe beavatkozni, és politikai pártnak – a DK-nak – a rendezvényén felszólalni.

Merkel várható látogatásával kapcsolatban elmondta, ez a magyar külpolitika elismerése, részben pedig a 25. évforduló logikus következménye is. Ahelyett, hogy ezt a baloldaliak – akik korábban azzal kürtölték tele a sajtót, hogy a nyugati vezetők szemében a magyar kormány nemkívánatos – elismernék, hogy a CDU/CSU kiáll a magyar kormány mellett, mindenféle történeteket kreálnak.

Hazánk exportvezérelt ország, ezért önmagában az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény nem ellentétes a mi érdekünkkel, de vannak vitás kérdések, például a GMO-k kérdése, ezekről azonban még folynak a tárgyalások – mondta.

A vasárnapi zárva tartás ügyéről elmondta, hogy ez egyébként egy baloldali, munkavállalói követelés lenne, egyébként negatív gazdasági hatásokra nem számít.

Az M0-s és a Budapestre vezető útszakaszok fizetőssé tétele kapcsán kijelentette: a döntés a megyei alapon fizetőssé tételről elvi alapon helyes, de a döntést nem előzte meg kellő egyeztetés - akár idő hiányában a húsz vitás szakasz érintett önkormányzataival - ami felesleges dühöt generál, és ez hiba, több konzultáció kéne. 2010-11-ben szükség volt arra, hogy így hozzanak döntéseket, de most visszább kell venni a tempóból – mondta. Vannak olyan döntések, ahol az erős lobbi miatt nem jó a hosszú egyeztetési periódus – azt, hogy melyik döntés ilyen, nem mindig sikerült jól kiválasztani.

A politikusokkal szemben párthovatartozásra való tekintet nélkül a bűnösség elve érvényesül a közvéleményben – jelezte az Országgyűlés alelnöke –, ráadásul az RTL híradója eleve ilyen lejárató szándékkal készül. Ez morális kihívás a kormányoldalnak, erre morális választ kell adni, például a vagyonnyilatkozatok során pontosnak kell lenni, és precízen kitérni arra is, ha valakinek szülei, hozzátartozó anyagilag segítenek.

A belső vitákra is kitértek, amelyek kapcsán Gulyás elmondta, ezek ártanak a Fidesznek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!