A győztesnek feladata van

A Debreceni Református Kollégium iskoláinak rendbehozatalára 2017-ig, az egyetemes reformáció elindulásának 500. évfordulójáig kormányzati forrásokból tízmilliárd forintot fordíthat a Tiszántúli Református Egyházkerület. Erről írt alá délelőtt együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyar Református Zsinat lelkészi elnöke.

A 475 éves Debreceni Református Kollégium a 175 éves Dóczy Gimnázium, valamint a közös alkotmány elfogadásával 2009 májusában deklarált református egység tiszteletére rendezett istentiszteleten Bölcskei Gusztáv nagy értéknek nevezte, hogy a kollégium falai között mindig jól megfért egymással a legegyszerűbb életmód és a legmagasabb rendű tudás. A tudást Jeruzsálemtől Wittenbergen, Heidelbergen és Athénon át a világ minden tájáról gyűjtötték össze, majd ,,szétszórták" a partikulák, vagyis a református kollégiummal szerves szellemi egységet alkotó területek legkisebb falvaiban is.

Az évfordulók kapcsán a püspök rámutatott, az iskolák válságok közepette is tették a dolgukat, a református kollégium megalapítása alig 12 évvel követte a mohácsi nemzettragédiát, a Dóczy Gimnázium szellemiségéről pedig mindenki képet kaphat Szabó Magda Abigéljéből. Pál apostol görögökhöz intézett szavait idézve hirdette: „Az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette Isten.” Amint mondta, ez az Ige nyilvánul meg a református egyház cselekedeteiben, a református közösségek összetartásában. Felhívta a figyelmet a Szeretethíd mai rendezvényeire, amelyek során a rászorulókat, időseket látogatják és ajándékozzák meg a hívek.

Pál apostol szavai összecsengnek a dzsungel törvényével is, amit Kipling népszerű könyvében Bagira többször is kimondat Mauglival, és ami az apostol szavaihoz nagyon hasonlóan így hangzik: „Egy vérből valók vagyunk, te meg én.” Krisztus törvénye azonban erősebb a dzsungel törvényénél, mert az az evilági életen túl is összetart – mondotta a püspök.

Orbán Viktor a Bölcskei Gusztáv által citált regénybeli szavakat tovább idézte. Bagira szavaira ugyanis Maugli így válaszol: „Egy vérből valók vagyunk te meg én: farkas vagyok.” A miniszterelnök a kiplingi idézet üzenetét úgy értékelte: az erősek összefognak, a gyengék széthullanak. „Az erősek új politikai-gazdasági rendszert akartak: igazságérzetünkkel összeegyeztethető mélyreható változásokat és rendet. Ez nyilvánult meg a 2010-es választások eredményében, amit mi társadalmi szerződésként ismertük el, és ez tükröződik a új alaptörvényen is” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett: „A debreceni nagytemplomban több mint 160 éve az ország függetlenségét deklarálták a magyarok. Ha valaki ezen a helyen megszólal, arról mindig számot kell adnia, mennyire sikerült megőrizni a nehezen kivívott függetlenséget. Független ugyanis csak az az állam lehet, amelyik megáll a saját lábán és nem kívülről mondják meg neki, mit kell tennie.”

A reformátusoknál alapgondolat, hogy az egyházat mindig reformálni kell, vagyis meg kell újítani. Szerencsés lenne, ha ezt a gondolatot észben tartaná Európa is, és nem feledkezne meg az alapvető európai értékekről, hanem azokból építkezve újítaná meg magát. Az Európát most jellemző internacionális szekularizáltság és családellenesség azonban nem ebbe az irányba mutat, így nem hoz megoldást, és csak tovább mélyíti a válságot. Magyarország azonban ezzel ellentétes úton jár, alapvetőnek fogadja el a keresztény értékeket, és a reformátusokhoz hasonlóan erre az alapra építi az ország folyamatos megújítását – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kiemelte, a győztesnek nem igaza van, hanem feladta, ezt a feladatot teljesíti a kormányzat akkor is, amikor visszaad valamit a református egyháznak abból, amit a kommunisták a második világháború után elvettek tőlük azzal, hogy felszámolták kitűnően működő iskolarendszerüket. „Ha a történelmi egyházaknak adunk vissza, tudjuk, hogy az itthon marad, az egyházak nem fognak összecsomagolni, nem fogják kivinni az országból iskoláikat, ingatlanjaikat. Ha nekik adunk, azzal az embereknek adunk” – mondta a kormányfő.

A magyar nemzet ügye a történelem során szorosan összefonódott a református egyházéval, elég csak az első magyar nyelvű bibliákra gondolni. Az ország nagyjai megbecsülték ezért a református Debrecent, templomának adakozott Bocskai, Bethlen és I. Rákóczi György egyaránt. A nagy elődök nyomdokain jár a kormányzat, amikor tízmilliárd forinttal hozzájárul a nagy múltú kollégium teljes körű felújításához – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!